Moja djeca imaju djecu, ali ja nemam unuke - Nije krivo moderno doba, već čisti bezobrazluk

Kako se mijenjaju decenije tako se mijenjaju ljudi. Svakih deset godina se promijeni svijest ljudi. 


Danas je postalo prihvatljivo da djeca odrastu i zaborave na roditelje. Da baš tako. Odrastu i odu svojim putem. A roditelji? Pa ko im je kriv što su stari i propali. Nije odraslo dijete krivo što roditelji ostaju sami, tužni i bolesni. To odraslo dijete želi da živi lagodan živto bez da ikoga nosi na svojoj grbači. 

To odraslo dijete nije tražilo od roditelja da ga rode, i sa tim ono nije ni odgovorno za njih. Kad mu neko kaže "Pa roditelji su se žrtvovali za tebe" ono kaže "Pa ja im to nisam tražio". Dakle, ispada da su svi roditelji budale što su odlučili da podare novi život, i ne dobijaju nikakve zasluge. 



Ko uči djecu ovim stvarima? Ko ih uči da je uredu zanemariti roditelje? Nije problem moderno doba, već čisti bezobrazluk! Naravno da dijete treba voditi računa o svojim roditeljima kada ostare i oslabe. Pa pobogu nisu vam komšije, nego roditelji! To su ljudi koji su vas doveli na svijet, hranili, pazili, odgajali... 

Istina je da postoje užasni roditelji, i razumijem da neka djeca ne žele da ih imaju u svom životu jer ih podsjećaju na ružnu prošlost. Ali viđam previše djece koja imaju dobre roditelje i ne žele da ih obilaze. Ja imam 65 godina i troje djece od kojih svako ima po dijete. 



Moja djeca imaju djecu ali ja nemam unuke. I nije problem u meni, nikad nisam učinila ništa nažao svojoj djeci. Oni su vođeni idejom da imaju pravo na svoj život i da nemaju nikakvu dužnost prema meni. I ja to poštujem. Ne namećem im se. Pomiriću se sa tim da ću unuke viđati svakih godinu dana na rođendane. 

Ali sigurna sam da će ih stići kajanje kada i sami ostare i oslabe, i kada svojim primjerom pokažu svojoj djeci da se roditelji ne trebaju poštovati i obilaziti. Shvatiće kako bole riječi djeteta kada kaže da mu roditelj nije obaveza niti dužnost.





Pokreće Blogger.