Ne postoji loša majka, postoji samo majka kojoj je teško - 6 savjeta kako biti super mama

Ako želite biti super mama veoma je važno da prestanete tragati za savršenstvom, jer ono ne postoji. Ne postoji savršena majka, kao što ne postoji ni loša majka. Postoje samo majke kojima je teško i one koje se odlično snalaze u svemu. 


Zato donosimo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći da postanete, ne savršena mama, već super mama! 1. Volite i opraštajte: Ljubav prema porodici je najljepša stvar na svijetu. Kao što volite svoju djecu tako volite i svog supružnika. Kada su roditelji sretni i djeca su sretnija. 

2. Dajte prioritet onome što je važno: Organizujte svoj raspored i prvo se pobrinite za ono što se ne može odgoditi, a poslije toga slijedi sve ostalo. Ne započinjite drugi posao ako jedan već niste završili, tako ćete samo biti rastrzani između poslova i vrlo vjerovatno ćete postati istresirani. 



Sve što započnete - završite, pa onda nastavite dalje. 3. Organizujte kućne poslove: Kućanski poslovi nisu samo za mame. Ukoliko su djeca već velika naučite ih da vam pomažu. Isto tako vrlo je važno da stavite do znanja vašem supružniku da očekujete od njega da vam pomogne. 

4. Naučite kontrolisati stres: Biti majka nije lako. Ta uloga nosi dosta odgovornosti, brige ali nažalost i stresa. Sasvim je normalno iznervirati se zbog djeteta, zaplakati, poludjeti, zagalamiti i nijedna majka se ne smije osjećati manje vrijedno kada se tako osjeća. 



Sve emocije su normalne za čovjeka, samo je važno da se naučite nositi sa onim lošima. Kada ste ljuti na dijete ne pokazujte to pred njim jer ćete ubrzo zažaliti zbog toga. U takvim situacijama je bolje da sakrijete šta osjećate, udaljite se i smirite. 

5. Pronađite ljubav u malim sitnicama i trenucima. Dijeljenje emocija sa svojim najbližima vas spaja. Vaše malo dijete će biti veliki čovjek dok trepnete. Cijenite svaki trenutak proveden sa vašim djetetom, jer oni se više nikad ne vraćaju. 

6. Vodite računa o sebi: Majka mora voditi računa o sebi najviše, jer kad je ona srećna svi ostali su srećni. Morate brinuti o svojoj djeci, ali i o sebi. Da biste bili super mama morate biti u fizičkoj, mentalnoj i emocionalnoj formi. Dobra prehrana i vježbanje su presudni. Ako želite da se vaša djeca zdravo hrane i vježbaju od malih nogu, najbolje ćete to postići kroz vlasiti primjer.

Pokreće Blogger.