Ne čini dobro djelo kad ti to ne traže - Životne mudrosti čuvenog Mihail Litvaka

Ako radite dobra djela samo kako bi dokazali svoje dobročinstvo da li su to onda uopšte dobra djela?


Ako želiš živjeti u sreći i blagostanju, ne čini dobro djelo kada ti to ne traže. Ako to činiš onda ćeš postati spasioc i žrtva drugih ljudi, i upašćeš u začarani trougao u kojem se nalaze progonitelj - spasioc - žrtva. Neizbježno ćeš postati žrtva. 

Ovo vjerovanje Mihail Litvaka je mnoge navelo na razmišljanje. "Ovo je moje shvatanje onoga šta znači biti dobar čovjek koji čini dobra djela i šta je to dobro djelo. Dobar čovjek (dobrotvor) je čovjek koji radi svoj posao ("dobro djelo") i pozitivno utiče na ljude čak i kad mu to nije namjera. 



Jednom sam slušao predavanja profesora S.S.Libiha koja su u mojoj glavi napravila ogroman preokret. I vidite, taj čovjek nije ni znao kakav je uticaj imao na moju sudbinu i nije očekivao zahvalnost. Kada sam ga sreo mnogo godina kasnije, zahvalio sam mu se.

Za njega je to bilo potpuno iznenađenje. Čovjek može misliti da čini dobra djela a da ta djela uopšte ne dopiru do mozga, misli ili srca drugih ljudi. U tom slučaju taj čovjek nije "dobrotvor". Dakle šta je poenta ove priče? Poenta je da radite svoj posao. 



Ako on bude dobro urađen, dobićeš svoje zasluge. Za nekoga ćeš kroz taj svoj rad i djelovanje učiniti velike stvari a da nećeš to ni znati. Dakle, ako želiš da živiš spokojno ne isporučuj dobra djela. Ako ne dopirete do drugih ljudi a nastavite ispoljavati dobročinstvo kada vam to ne traže, onda se pripremite za neprijatnosti.

Pokreće Blogger.