Učite djecu od malih nogu da se trud isplati: 7 osobina svojstvenih roditeljima uspješne djece

Predstavljamo vam 7 ključnih osobina i navika roditelja koji su odgojili uspješnu i srećnu djecu. 


1. Imaju visoka očekivanja. Sa time što vjerujete u dijete, postavljate visoka očekivanja i motivišete ga da bude bolji. 2. Uče ih odgovornosti od malih nogu. Djeca ne vole kad moraju obavljati neke zadatke. Međutim, postoji povezanost između stepena odgovornosti stečenog u djetinjstvu i uspjeha.

Potičite radnu etiku i odgovorno razmišljanje - dva važna svojstva uspjeha. 3. Uče ih osnovnim društvenim vještinama. Istraživanje pokazuje direktnu povezanost socijalnih vještina u vrtiću i stepena uspjeha postignutog u dobi do 25 i više godina. 



4. Pokazuju da su porodični odnosi jako važni. 5. Slušaju njihove probleme bez da osuđuju. Najvažnija stvar koju bi roditelj trebao postići u odnosu sa svojim djetetom to je da izgrade stabilno povjerenje. Pokažite djetetu da vam može vjerovati i poslušajte njihove probleme bez ismijavanja.

6. Pričaju im o važnostu truda i rada. Iako se vjeruje da genetika igra važnu ulogu u određivanju inteligencije, djeca se mogu naučiti veoma kvalitetnim stvarima koje im kasnije mogu pomoći da ostvare uspjeh. Naučite dijete od malih nogu da se trud isplati.



7. Ne forsiraju dijete da radi nešto što ne voli. Ovo je najčešća greška mnogih roditelja. Bilo da su u pitanju neostvareni ciljevi roditelja ili nešto što je roditelj zacrtao u glavi za svoje dijete - važno je poslušati i njegove želje.

Pokreće Blogger.