Oni što brzo osuđuju druge, sporo uočavaju vlastite greške: 5 savjeta kako se nositi sa osudama

Već znamo da svi donekle osuđujemo druge i to činimo možda instinktivno, ali treba imati kontrolu.


Živimo u društvu u kojem vladaju presude. Ponekad, ma koliko se trudili da nešto dokažete, uvijek će se naći neko spreman da donese brzoplet i preuranjen sud o vama. Međutim, ne bi trebalo da bude važno koliko će presuda izreći o nama, niti koliko će nam puta suditi stavljanjem etikete na nas. 

Prije nego što donesete zaključke o nečemu ili nekome, vrijedi primijeniti sljedeće obrasce: 1. Svaka vaša presuda odražava dio vas samih. Zapitajte se šta vas navodi da formulišete taj sud i stavite tu etiketu. 2.Ne povezujte nečije ponašanje sa "tipom osobe". 




Svako od nas je jedinka za sebe, zato nemojte stavljati lance presude na one koji su poput vas rođeni da budu slobodni i drugačiji od drugih. 3. Tražite dobrotu u svakoj osobi. Čak i ako ne vjerujete, čak i ako vam je u početku teško da to primjenite. 

4. Četvrto, ali ne manje važno, prije svega pokušajte da se osjećate dobro sa samim sobom. Jer ko je u harmoniji i zadovoljan sa onim što jeste, taj ne sudi. 5. Ne traži žrtve na kojima bi projektovali svoje nedostatke. Svaka kategorizacija koju dajemo započinje od našeg najdubljeg bića;



Od našeg obrazovanja, naših vrijednosti, naših iskustava i tumačenja. Ne moramo ovu psihološku karakteristiku doživljavati kao negativnu, već je jednostavno priznajemo onakvom kakva zaista jeste: prirodna potreba za davanjem vrijednosti i kontrole onome što ne znamo.

Pokreće Blogger.