Ne trošite vrijeme na ljude koji pričaju loše o drugima - Takvi pričaju loše i o vama kod drugih

Naučite razliku između konstruktivne kritike koja vam pomaže da budete bolja osoba, i kritike koja nas pogodi duboko u srž i zbog koje se osjećamo povrijeđeno.


Konstruktivna kritika, izražena sa poštovanjem i iskrenošću služi da naučite više o sebi i pomogne vam da se poboljšate. Ona je usmjerena na vaše postupke, na ono što radite. Štetna kritika, s druge strane, jednostavno služi da se osjećate beskorisno. 

Takva kritika je poslata sa namjerom da nekoga povrijedi. To je zapravo provokacija: oni koji vas kritikuju bez poštovanja ili empatije pokušavaju da pokažu svoju superiornost nad vama. To je igra moći koja izgleda ovako: "ako želim da ostanem na površini, moram da potopim drugog". 



Kao što možete razumjeti, u ovom slučaju je onaj drugi koji ima problem samopoštovanja i vi ste samo platno na kojem drugi projektuje svu svoju unutrašnju frustraciju. Radi se o vašem načinu života, vašoj ličnosti. Konstruktivne kritike prihvatite a od štetnih se udaljite.

Konstruktivne kritike će vam pomoći da imate objektivniji pogled na vaše postupke kako biste ih poboljšali; Štetne kritike vam škode. Čak i kada drugi iznose loše kritike o drugima ne biste trebali biti dio toga. Jer osobe koje ogovaraju druge kod vas, isto tako ogovaraju vas kod drugih.



Ako je kritika poštena, iskrena i konstruktivna, ona će vam pomoći da napredujete u životu; ako je kritika štetna i čini da se osjećate loše nakon što vam je upute, imajte na umu da je ta osoba uputila istu kako bi vas povrijedila. A to ne rade dobre osobe.

Pokreće Blogger.