Kada čistite svoj dom tada čistite i svoje misli: Korisni savjeti za ljepši dom i stabilniji um

Koliko ste puta koristili izgovor "Očistiću to sutra"? Sutra dolazi i prolazi, a od čišćenja i dalje ništa!?


Znamo da čišćenje nije najsimpatičniji način da provedete svoje vrijeme ali mnogi stručnjaci vjeruju da nam čišćenje pomaže da se bolje osjećamo. Čak je Paolo Koeljo u svojim knjigama spominjao kako on smatra da čišćenjem po kući zapravo čistimo i svoje misli ili dušu. 

Zato je najbolje da sami napravite plan u kojem ćete napisati šta trebate očisti svaki dan, sedmično ili mjesečno. Bez dobrog plana nema ni dobre organizacije, zato krenite već sad na posao. Spavaća soba: Perite podove, očistite prašinu i redovno prozračite prostoriju.



Trebali biste mijenjati posteljinu jednom sedmično, kako biste održavali dobru higijenu. Ali pored higijene istraživanja pokazuju da ljudi bolje spavaju u sređenoj, ugodnoj i prozračenoj prostoriji. Kupatilo: Ako ne perete peškire nakon svake upotrebe, onda to učinite bar jednom sedmično.

Isto tako perite barem jednom sedmično podne prostirke zbog nakupljanja bakterija. Jedna davna izreka kaže "Osobu možete procijeniti po tome kakvo joj je kupatilo". Vodite se ovom izrekom. Kuhinja: Kao i u drugim dijelovima kuće, i ovdje je bitno da se očiste podovi, ne želite privlačiti bubašvabe u vaš dom.



Veoma je važno da redovno perete frižider kako bi sačuvali svoju hranu u dobrim uslovima. Sudoper je takođe vrlo bitna stavka koja se mora redovno čistiti, da bi se spriječilo širenje bakterija. Devna soba. Ova prostorija treba biti najudobnija prostorija u čitavoj kući ili stanu. 

Uložite novac da ovo mjesto učinite svojom malom oazom, kupite nove ukrasne jastuke, nove zavjese ili neki zanimljivi detalj. Čišćenjem svoje omiljene prostorije ne trošite vrijeme uzalud. To je idealno vrijeme kada se čiste i vaše misli, a pritom dobijamo i svježiji boravak u kući.

Pokreće Blogger.