Sreća potiče iz doma: 5 psiholoških trikova za bolje odnose i srećniju porodicu

Ako živite sa roditeljima, ili imate sopstvenu veliku porodicu, znate da to može biti veliki izazov. 


Ako se potrudite na ispravan način možete spasiti vaše domaćinstvo od velikog stresa i svađa. Nekoliko psiholoških strategija može vam pomoći da vaš dom i odnos sa vašom porodicom bude uspješan. Rastite zajedno. Ako ne rastete zajedno – razdvojićete se. 

Rast znači napredovanje, bilo individualno ili zajedno. Zajedno ne znači biti uvijek u prisustvu jedni drugih. Ali oboje znate da se trebate držati zajedno u budućnosti. Planirajte uspjeh. Planirajte da ćete uspjeti, ali se takođe pripremite i da ne uspijete. 



Niko nije savršen, pa neće biti ni vaš zajednički put kroz život. Pokušajte ustati kad posrnete. Imajte plan B da biste se što brže oporavili od svakog pogrešnog koraka. Tražite pomoć. Svako treba i zaslužuje pomoć. Ako znate šta vam nedostaje i treba, tražite pomoć od blliskog prijatelja, člana porodice ili supružnika. 

Ako se osjećate potpuno izgubljeno, budite iskreni i spremni da čujete i neko objektivno mišljenje. Slavite uspjehe. Proslavite kada postignete neki uspjeh. Nemojte samo da pomenete vaš uspjeh, nego ga i analizirajte. Biće usput i padova, ali se nikad ne fokusirajte na neuspjehe. 



Razumijevanje onoga što je išlo dobro, jednako je važno kao shvatanje onog što je pošlo po zlu. Uspjeh je putovanje, a ne destinacija. Svaka porodica je jedinstvena. Ali osnove onoga zbog čega dom cvjeta i osjeća se sklad uglavnom su iste. 

Možete očuvati motivaciju i poslije svih teških trenutaka uz prave vještine i strategije. Držite se zajedno i imajte uvijek rezervni plan. Ako vam nešto nedostaje, ako u nečemu niste dobri, potražite neko objektivno mišljenje, ili savjet. Slavite uspjehe zajedno, i analiziraje šta je bilo dobro, a šta nije.

Pokreće Blogger.