Ženske mudrolije: Prvi put se žena udaje iz ljubavi, drugi put iz dosade, a treći iz koristi

Vjerovali ili ne, istraživanja pokazuju da su u većini slučajeva žene najsretnije u trećem braku.


Žene su obično najzadovoljnije u trećem braku. Naučnici su do ovog zaključka došli nakon što su intervjuisali nekoliko stotina žena iste dobi i jednakog socijalnog statusa. Naučnici takođe primjećuju da je drugi brak često želja da se izliječi trauma nakon prvog neuspješnog braka. 

Treći put, stupajući u brak, žena tačno zna šta želi od života i od muškarca. Ispostavilo se da je u trećem braku psihološko blagostanje žene znatno veće nego u prva dva. U prosjeku je nivo zadovoljstva bio najveći u trećem braku. Najmanje sretni bili su oni koji se nikada nisu vjenčali.



Njihov pokazatelj blagostanja bio je ispod granice norme. Uz to, naučnici su otkrili da su žene u trećem braku u nešto većoj mjeri težile samorazvoju i samoostvarenju. Prema ženama koje su ispitivali, ova kategorija žena bila je više nezavisna i sigurnija u svoju sposobnost. 

Prema istraživanju, takve dame znaju kako učiti na svojim greškama i više podržavaju druge. Naučnici su pronašli nekoliko objašnjenja za ovaj fenomen. Iznijeli su nekoliko pretpostavki o tome kako priroda žena i razvodi utiču na formiranje ličnosti i opšti nivo zadovoljstva životom. 



"Pretpostavlja se da puno životnog iskustva u obliku razvoda i novih brakova čini ženu fleksibilnijom i otpornijom", rekla je Elena Čebotareva, profesor psihologije u Moskvi. Žena na taj način stekne sve one osobine koje joj omogućuju da sama organizuje svoj život. 

Drugi brak često postaje način da se "izliječi" trauma koja je nastala zbog kraha prethodnog braka i kad se ponovi situacija raspada braka, to je manje traumatično. Zato se u trećem braku žena osjeća smirenije: tačno zna šta će učiniti u slučaju razvoda.

Mnoge žene ističu kako im je treći brak pomogao da nauče više cijeniti sebe, život i svoje želje.

Pokreće Blogger.