Društvo je često razlog našeg nezadovoljstva: 7 mentalnih barijera koje bi trebali iskorijeniti

Moderno društvo bez oklijevanja nameće drugima svoja mišljenja i stavove koje bi trebali zadržati za sebe. Zbog toga mnogi gube vlastitu ličnost. Ovo je 7 stvari koje bi trebali iskorijeniti.


1. Ne vezujte se za stvari: Budisti već dugo vjeruju da je privrženost svakodnevnim stvarima korijen svake patnje. Potpuno se slažem s ovim gledištem. Vežemo se za sve, čak i za ono čega bismo se trebali kloniti. Znajte da se bilo koje vezanosti možete riješiti samo ako to želite. 

2. Nameću vam osjećaj krivice: Vjerujte mi, ovo je potpuno besmislen osjećaj u kojem nema ničeg pozitivnog. Razmislite o tome - šta dobro vam može donijeti činjenica da sebe krivite za mnoge stvari? 
Taj osjećaj je često posljedica društva koji druge okrivljuje za sve.



Osjećaj krivice, koji nije potkrijepljen nikakvom akcijom za ispravljanje situacije, pravi od vas zatvorenika u svom vlastitom zatvoru. 3. Odustanite od negativnog razmišljanja. Misli pune pesimizma i negativnog pogleda na život prekrivaju vaš život tamnom aurom koja prožima sve vaše postupke. 

Ovo je vrlo opasan i mračan put kojim se ne bi trebalo ići. Znajte da vaše misli direktno utiču na svijet oko vas. 4. Odbijte samokritiku. Vrlo često i sami postajemo sami sebi najveći neprijatelji. A onda se naša kritika pretvori u oštar nož, koji nam reže krila. 



5. Odbacite predrasude. Predrasude ispunjavaju vašu dušu bijesom i bolom. Ograničavaju vašu sposobnost da u drugima vidite dobro. 6. Odustanite od opsesivnih misli. Radite li nešto samo zato što smatrate da biste to trebali činiti - bez očiglednog razloga? Nema potrebe za time. 

7. Odustanite od potrebe za tuđim odobrenjem. Vrlo često nastojimo dobiti potvrdu vlastite vrijednosti iz vanjskog izvora. Ali potreba za tuđim odobrenjem izuzetno je negativna i prijeti i našem samopouzdanju i samom našem identitetu.

Pokreće Blogger.