Kako je mladi Albert Ajnštajn ućutkao profesora koji je tvrdio da Bog ne postoji: Zlo je odsustvo dobrote

Na jednom predavanju, koje je ostalo zapamćeno, profesor je iznosio stav tvrdeći da Bog ne postoji. 


Obratio se svojim studentima sljedećim riječima: "Ako Bog postoji, i ako je on stvorio sve na svijetu onda je stvorio i zlo. Dakle, i sam Bog je zao". Jedan student je bio vidno uznemiren njegovom izjavom pa ga je zamolio za riječ. 

"Profesore, želim vas pitati nešto na osnovu toga što ste rekli: da li postoji hladnoća?". "Naravno" -odgovorio je profesor sa podsmijehom. "Zapravo, profesore, hladnoća ne postoji. Prema zakonu fizike, ono što mi smatramo hladnoćom je odsustvo toplote. 



Apsolutna nula je potpuni nedostatak toplote. Hladnoća ne postoji. Ta riječ "hladnoća" postoji da bismo opisali kako se osjećamo kada nema toplote." Zatim ga je pitao da li postoji mrak, na šta je profesor zbunjeno odgovorio da postoji. Mrak takođe ne postoji. 

Mrak je  odsustvo svjetlosti. Možemo proučavati svjetlost, ali ne i tamu. Ne možete izmjeriti tamu. Kako možete odrediti koliko je prostor mračan? Tako što mjerite koliko je svjetlosti u prostoru. Zar ne?" "Da li postoji zlo profesore?". Profesor koji je već izgubio sarkastični osmjeh na licu rekao je: "Da postoji, viđamo ga svaki dan". 



Na šta je student odgovorio: "Ne postoji zlo. Zlo je odsustvo dobrote, poput mraka i hladnoće. Zlo je rezultat odsustva Božanske ljubavi u ljudima. To je poput hladnoće koja dolazi kada nema toplote ili poput tame koja dolazi kada nema svjetlosti." Taj čuveni student je bio Albert Ajnštajn.

Pokreće Blogger.