Psiholog ističe ženske greške u vezi: "Ne očekujte da vam muškarac pročita misli"

Psihologinja Anna Iotko objašnjava koji tipično ženski obrasci ponašanja truju čak i najobećavajuće veze, kako prepoznati da je vaše ponašanje "toksično" i kako spasiti svoju ljubav.


Opšte je prihvaćeno da je toksična veza ona u kojoj partner ignoriše vaše želje i potrebe. Ali u stvarnosti je ovo samo jedan od mnogih problema nezdrave veze. Češće se toksično ponašanje ni ne smatra takvim, a mi živimo godinama ne primjećujući šta tačno uništava našu ljubav.

Postoje neki obrasci ženskog ponašanja koji neminovno dovode do kolapsa ljubavi. Bilo koji odnos, čak i onaj najbolji, postaje toksičan i brzo dolazi do zastoja kada ljudi ne znaju razgovarati o svojim osjećajima. Ovo ponašanje je zabludno. Ali, nažalost, većina žena to radi.



Tišina stvara u čovjekovoj glavi potpuno drugačiju sliku. Zato veze postaju toksične - žena nagovještava ili ćuti, muškarac taj nagovještaj tumači slabo ili uopšte ne reaguje. Izjavite svoje emocije. Izrazite svoja osjećanja bez nagovještaja i bez igranja nagađanja što konkretnije jer je to glavna smjernica vašem partneru kako da se ponaša u budućnosti.

Druga strateška greška koja se tiče komunikacije je kada, suočeni s problemom, pokušavamo to riješiti ovdje i sada - na emocije i bez odgovarajućeg razmatranja situacije, zbog čega kasnije često žalimo. Još gore je popuštanje i neprestano prilagođavanje..



Zašto je loše: bacanjem ultimatuma svom partneru, poput "prekinuću vezu" ili "neću ti dati novac", osoba zapravo ne želi ono što želi - treba da shvati svoje unutrašnje nezadovoljstvo. Zdrav odnos je kada oba partnera, držeći se za ruke, idu ka jednom zajedničkom cilju, poštujući međusobno jedno drugo.

Stoga, bez obzira na situaciju, odmarajte se - barem dva do tri dana. Kasnije, kad se emocije povuku, vratite se ponovo na ovo pitanje. Sve to počinjemo dovoditi u vezu i projektujemo svoje emocije na muškarca. Dijeljenje brige sa voljenom osobom zapravo nije loše.

Greška je prebacivanje odgovornosti na partnera za ono što nam se događa. Ne možete kriviti drugog za svoje probleme. Partneri bi se trebali međusobno zalagati za utjehu i razumjeti vrijednosti jednih drugih. Razlika u shvaćanjima muškog i ženskog je u tome što mi sastavljamo sliku iz detalja koji su nam mnogo važniji, a muškarac uglavnom vidi samo širu sliku.

Pokreće Blogger.