Antonio de Melo: "Nesretni ste jer stalno razmišljate o stvarima koje nemate"

"Ne postoji nijedan trenutak u vašem životu u kome nemate sve što je potrebno da biste bili srećni. Vaša nesreća potiče od toga što usmjeravate pažnju na ono što nemate, umjesto na ono što imate."


Usamljenost se ne liječi druženjem sa drugim ljudima, ona se liječi kontaktom sa stvarnošću. Okrenite se pravim stvarima, izvucite se iz gužve i vratite se prirodi – stupite u dodir sa drvećem, travom, kamenjem, životinjama i pticama, sa morem i oblacima, sa nebom i zvijezdama..

Ne činite nikada usluge zato da bi vam drugi bili zahvalni. Oni će opaziti vašu težnju za zahvalnošću i priznanjem, i tako će osjetiti kao da su vam nešto dužni, pa čak i da su iskorišteni. Vi nikada nemate povjerenja u nekoga; verujete samo u svoj sud o određenim osobama.



Kada se vaš sud o jednoj osobi promjeni, mjenja se i vaše povjerenje. Ljubav liječi svakog – i one koji je primaju i one koji je daju. Mi se ne plašimo nepoznatog. Ne možemo se bojati nečega što ne poznajemo. Mi se u suštini bojimo da ne izgubimo ono što nam je poznato.

Eto čega se bojimo. Ne spavaju svi kojima su oči zatvorene, niti vide svi oni kojima su oči otvorene. Prijatna iskustva čine život prekrasnim. Bolna iskustva vode sazrijevanju. Zašto se ne fokusirate na sadašnjost, umjesto da se nadate boljoj budućnosti?



Naučite da živite svaki dan punim životom, na human i srećan način. Istinski human stav se sastoji u tome da naučite da plivate, a ne da se udavite zajedno sa vama bliskom osobom. Samo su dva razloga za tugu u životu: kad ne postignemo ono što žarko želimo, i kada to postignemo. 

Pokreće Blogger.