Najstariji japanski ljekar savjetuje: "Ako želite dugo živjeti - ne shvatajte život ozbiljno"

Doktor Shigeaki Hinohara, je skoro dočekao 106. rođendan a do njega ga je djelilo samo 2,5 mjeseca. Sve do zadnjeg dana ostao je aktivan i energičan: radio je u bolnici, bavio se obukom, stvarao planove, pisao skripte, knjige, držao predavanja i odlično se zabavljao.


Tajne stogodišnjaka: Do posljednjeg dana svog dugog i plodnog života, Shigeaki je nastavio liječiti, bio je aktivan, a nakon 75-te godine napisao je još 150 knjiga.  Univerzalni i jednostavni, mudri i filozofski savjeti dr. Shigeakija Hinohare tjeraju nas na razmišljanje o tome kako živimo, na što trošimo dragocjene i plodne godine koje prolaze i neće se vratiti.

Svojim je primjerom Shigeaki Hinohara dokazao da nemoguće ne postoji za osobu koja je svrhovita, svijetla, humana i teži ka znanju i harmoniji. Najstariji japanski ljekar izumio je svoj sistem dugovječnosti. Na njegovoj osnovi razvijeni su državni programi s ciljem povećanja životnog vijeka građana Japana.



Režim u klinici u kojoj je Hinohara radio bio je organiziran na sljedeći način: 10 sati spavanja, neizostavne časove joge u večernjim satima, a vikendom - glazbene večeri s orkestrom, gdje je dr. Shigeaki nastupio kao dirigent.. Savjeti za plodan i dug život dr. Shigeakija Hinohare:

Čovjek koji je zaboravio na svoje godine je budala. Tako je doktor kategorički govorio. Treba se sjetiti svojih godina kako biste ih koristili sa značenjem, brinuli o svom zdravlju i o svojoj rodbini. Želite li dugo živjeti? Ne shvatajte život ozbiljno! Ovaj je citat Šigeaki prvi napisao u svom eseju Živjeti sa vještinom.



Hinohara je imao talent da se raduje, kao što se djeca raduju, svakoj sitnici: vikendima, vedro vrijeme, ptice na nebu. Smijeh je dobar doktor: Dr Hinohara stekao je popularnost širom svijeta kao osoba koja je raspoloženje smatrala ključnim faktorom na putu ka oporavku i punoj dugovječnosti.

Japanski doktor objasnio je da se ne treba uroniti u uspomene iz prošlosti, već biste trebali pokušati uklopiti u ritam modernog života. Hinohara je nostalgična sjećanja na svoju mladost i stalne mentalne apele na prošlost uporedio s ponovnim čitanjem stare knjige - to ne puni mozak.

Komunicirajte ne samo s ljudima vaših godina, već i sa mladima: Doktor daje takve savjete u svojoj knjizi "Živi dugo, dobro živi". Zašto je inzistirao na komunikaciji sa mladima? Da se jasno vidi kakav stav prema životu može biti: bezbrižan, optimističan i radostan. Mladi žive samo danas, u tome je i poenta.

Do 60. godine živimo s pogledom na sebe i svoju obitelj, a nakon 60. možemo društvu donijeti stvarne koristi. Doktor Hinohara, kao što je to uobičajeno kod Japanaca, trudio se da bude koristan ne samo porodici već i svim ljudima. Statistika WHO-a kaže da Japan ima najveći broj stogodišnjaka. A razlog leži ne samo u sistemu zdrave ishrane, već i općenitog odnosa prema životu.

Shigeaki je često radio potpuno besplatno, samo da bi pomogao ljudima. Energija ne dolazi iz hrane ili sna, već iz dobrobiti: Doktor daje primjer djeci: oni igraju i trče cijeli dan, bez osjećaja gladi i bez sna. Djeca bavljena vlastitim poslovima ne primjećuju prolaznost vremena i ne osjećaju potrebu za strogim pridržavanjem dnevne rutine.

Pokreće Blogger.