Istraživanja pokazuju da brak utiče drugačije na muškarca i ženu - Ko tu više dobija?

Muškarci i žene na brak gledaju skroz drugačije i zbog toga brak drugačije utiče na oba spola.


Nauka o srećnom braku: Nova istraživanja o mozgu pokazuje nam nešto iznenađujuće. Ako parovi nisu savladali faze mijenjanja braka, raspad je moguć i često predvidljiv jer ljudski mozak diktira niz prirodnih odgovora tokom života i tokom veze. Kako se nosimo s tim fazama u velikoj mjeri utiče na brak.

O tome više objašnjava filozof Majkl Gurijan: Već 20 godina proučavam kako ženski i muški mozak utiču na brak, od prvog bljeska romantike pa sve do doživotnog partnerstva. Razumijevanje razlika u ponašanju može biti ključ za uživanje u ljubavi tokom čitavog života.



Pokušajte odmah učiniti ove sitnice kako biste brak učinili sretnijim. Ono što mnogi parovi ne razumiju je da prije odmotavanja postoji jedan raniji korak koji prolazi nezapaženo. U romantikama, razočaranju i moći borbe, muškarac i žena postaju prebliski, brišući međusobnu individualnost.

Muškarac možda vidi emocionalnost svoje žene, potrebu za komunikacijom, želju za senzualnom romantikom, čak i odnos prema kućanskim poslovima kao gubitak vremena. Dok žena možda vidi hobije, preokupaciju radnim poslom i potrebu za neovisnošću kao opasne ili sebične.



U kasnijoj fazi, par se budi s spoznajom da su se previše zbližili na nezdrav način i da se sada moraju psihološki razdvojiti. To razdvajanje ne znači razvod - znači razumevanje. U ovoj novoj fazi razmišljajući mozak nadjačava emocionalne odgovore koji bi mogli izazvati sukob i osjećaj tuge zbog izgubljene romantike.

Muškarac se može odmaknuti i ne reći ništa kad vidi da njegova žena radi nešto što iritira.. Žena bi s podrškom mogla reći: "Shvaćam o čemu se radi", kad joj učini nešto isto iritantno. Konačno, muškarci shvaćaju da su žene u pravu: veza je najvjerojatnije osuđena ako nema dovoljno zajedništva.

Ali i muškarci su u pravu: Najvjerojatnije je u ozbiljnim problemima ako nema dovoljno neovisnosti. Kad smo previše udaljeni jedno od drugog, nestaje i ta nevjerojatna ljubav koju smo u početku znali. Pa ipak, kada smo toliko bliski da jedna osoba neće dozvoliti drugoj da bude ono što želi, brak ne može opstati. Razumijevanje snaga muške i ženske hemije je ključ uspjeha.

Pokreće Blogger.