Djeca se uče o zaradi čim prohodaju: Genijalni savjeti jednog od najbogatijih ljudi svijeta

Prije nego što je postao direktor Berkshire Hathawaya, Warren Buffett je uvijek imao nos za novac.


Na primjer, kad je imao šest godina, kupio je paket Coca-Cole za 25 centi, a prodao ih je za 50. Buffett je takođe prodavao časopise i žvakaće gume, obilazeći sve susjedne kuće. „Moj otac me je oduvek inspirisao i podržavao,“ rekao je Buffett, „Utaknuo je u mene prave navike u vrlo ranoj dobi.

I najvažnija lekcija koju je naučio bila je štednja. " Na pitanje Warrrena Buffetta koja je najveća greška koju roditelji rade kada uče svoju djecu kako da rukuju novcem, odgovorio je: „Roditelji često čekaju da njihova djeca postanu tinejdžeri prije nego što započnu razgovor o tome kako upravljati novcem.



Dok ovaj razgovor treba započeti znatno ranije - u predškolskom uzrastu! " Da, pravilno ste shvatili: "U predškolskom uzrastu!" Prema Buffettu, naučnici kažu da se 80% našeg razvoja mozga javlja prije treće godine. Prema studiji koja je provedena na Sveučilištu u Cambridgeu, djeca u dobi od 3 do 4 godine s lakoćom uče osnovne principe monetarne cirkulacije.

Oni su do dobi od 7 godina konačno razvili osnovne vještine financijskog ponašanja u budućnosti. „Većina roditelja zna koliko je važno naučiti djecu kako pravilno postupaju sa novcem“, nastavlja Buffett. "Ali poenta je u tome što su znanje i činjenje potpuno različite stvari."



 „Nikad nije prerano“, kaže Buffett. - Bilo da se uči djecu osnovnim principima monetarne cirkulacije, razlici između potreba i želja, ili potrebe za štednjom. Djeca se sa svim tim suočavaju u ranoj dobi, pa je bolje da im objasnite sve i pomognete im da shvate “.

Pokreće Blogger.