"Da bi izgledali fit nije potrebno da gladujete" - Pravila ishrane američke nutricionistkinje

Kerin Forsit Dagan je američka nutricionistkinja koja je u tom poslu već dugi niz godina. 


1. Jedite povrće svakodnevno. Da biste stvorili zdrav tanjir, pola vašeg tanjira napunite povrćem - i, ne, pomfrit se ne računa! Odaberite „hrskavo“ povrće, poput brokule, graha, briselske klice i lisnatog zelenila poput kelja i švicarskog blitva. Na drugu stranu tanjira stavite cjelovite žitarice ili mahunarke u jednu četvrtinu, a u drugu porciju zdravih proteina.

2. Jedite uravnotežen doručak. Čuli ste to već i istina je: doručak je najvažniji obrok dana. Konzumiranje zdravog doručka apsolutno je ključno da pomognete bržem metabolizmu, poboljšate kognitivne funkcije i pomažete vam u boljem izboru hrane tijekom dana. Idealan obrok uključuje bjelančevine, zdrave masti i neke složene ugljikohidrate.



3. Ne gladujte. Kad cijeli dan napor usmjeravate na uskraćivaje hrane, kasnije ćete se namjestiti za prejedanje. I umjesto da sjednete za zdrav večernji obrok, veća je verovatnoća da ćete se nagraditi za to što ste tako „dobri“ po cjeli dan, pa sve nadoknaditi kalorijskom bombom poput kilograma sladoleda ili komada torte.

4. Postavljajte pitanja kada jedete. Jelovnici mogu biti vrlo zavaravajući, pa čak i zdravi sastojci mogu biti punjeni maslacem ili umućeni u teškom umaku. Ne bojte se preuzeti kontrolu. Pitajte za detalje o tome kako se priprema jelo, zatražite umake i preljeve sa strane i uvjerite se da poslužitelj zna da tražite jednostavan, zdrav izbor.



5. Imajte plan kada idete u kupovinu. Znate da je loša ideja ići u trgovinu kad ste gladni, to nije dobar izbor za pametnije kupovine. Najveća greška koju ljudi čine je što ne znaju šta im treba i to dovodi do kupovine više loše hrane i manje svježe, integralne hrane.

6. Smanjite prerađenu hranu. Nije sva zapakovana ili gotova hrana loša za vas, ali morat ćete pažljivo pročitati oznake prehrane da biste mudro odabrali. Preskočite obroke u kutiji koja je prepuna konzervansa, skrivenih izvora masti i previše šećera i natrijuma.

7. Ograničite natrijum i šećer. Odlaganje, preskakanje šećera u kafi korak je u pravom smjeru.. Natrijum i šećer rasprostranjeni su u većini upakovanih namirnica.. Započnite provjerom oznake hranjive vrijednosti na žitaricama za doručak.

Pokreće Blogger.