Srećna mama - Srećna porodica: Svaka majka bi trebala sebi priuštiti 10 stvari

Dešava se da majke u celoj frci da sve postignu, zaborave na one stvari koje mogu da im ulepšaju dan.


Zato je vreme za 10 idealnih saveta za njihovo visočanstvo zvano mama. 1. Dogovorite lekarske preglede – za sebe: Vakcinacije, dečji virusi i često oboljevanje u sklopu privikavanja na vrtić, boginje... A kada ste se posljednji put brinuli o sebi i svome zdravlju? I deset minuta u danu dovoljno je za dogovaranje godišnjeg pregleda, telefonsko zakazivanje kod ginekologa ili stomatologa.

2. Same pogledajte jedan film ili epizodu serije: S novom ulogom majke sve filmske i televizijske uloge kojima smo se nekada divili, ostaju sporedne. No svaka mama zaslužuje barem jednom u mesec dana pogledati film koji dugo priželjkuje ili barem omiljenu epizodu serije.



Osim toga, nikada nije dovoljno smeha uz Prijatelje, zar ne? 3. Odvojite 30 minuta za nešto što volite da radite: Slikanje, pisanje, vežbanje, slušanje muzike, čitanje... Sve te naizgled male stvari mogu uneti značajne promene u mamin život. Kada radimo nešto u čemu istinski uživamo, povećava se lučenje hormona sreće, a to se preslikava i na odnose s članovima porodice.

4. Pripremite mirisnu kupku: Mirisne note uz sveće mogu da vam poprave raspoloženje, sigurne budite. Uvek možete da u kadu dodate i mirišljavu so koja će vam opustiti i omekšati kožu, a učiniti da umor bude kao rukom odnesen 5. Idite negde za vikend :



Odmaranje u krugu porodice jeste nešto najlepše, ali ne bi bilo loše da se organiujete sa suprugom da odete negde na romantični vikend za dvoje. Ponovo ćete se približiti ili prosto naspavati u nekom drugom okruženju. Decu ostavite tetkama i bakama. 6. Zamolite muža da vam pomogne, ali stvarno: Zamarate se i to je prosto normalno.

Čak i ako nigde niste zaposlene, dešava se da vam dan proleti. Zato je prava stvar da zamolite supruga da vam pomogne. 7. Pogledajte film sa suprugom kad deca zaspu: Čim deca legnu u krevet, gledajte da se okomite na neki dobar film. Iskokajte kokice ili uzmite činiju s voćem i pravac pred TV.

Mnogo ćete se bolje osećati nego da samo sedite i "buljite" u telefon ili prosto - čistite. Čistićete drugi dan, ne robujte kući. 8. Kupite cveće ili naberite ako imate baštu: Verovale ili ne - buket cveća u vazi na trpezarijskom stolu mogu vam potpuno oplemeniti dan i ulepšati ga!

Zato se potrudite da imate vazu punu cveća, koja će em lepo izgledati em doneti mirise proleća. 9. Pročitajte barem nekoliko stranica knjige: Čitanje dobre knjige u novoj fazi života koje podrazumeva majčinstvo čini se kao nemoguća misija. No čak i pet stranica za koje je dovoljno i manje od 10 minuta aktiviraće moždane vijuge i podsetiti nas zašto volimo knjige.

10. Trčite 10 minuta: Trčanje je aktivnost od koje ćemo se bolje osećati, bolje spavati, sniziti visoki krvni pritisak, smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, a sve što nam treba su dobre patike. Čak i ako svaki dan trčite samo pet minuta, možete sebi produžiti život za tri godine.

Pokreće Blogger.