Vladeta Jerotić: "Način na koji vas muškarac gleda govori mnogo o tome šta osjeća"

Doktor Vladeta Jerotić vjeruje da način na koji muškarac gleda ženu govori mnogo o njemu.


1. Nežan pogled i duže gledanje: Profesor Jerotić naglašava da je ovo verovatno i najpoželjniji pogleda na ženu. Ovakav pogled najbliže označava ideal muškarca da kroz duže gledanje jednog dana vidi ženu. To je prilika da muškarac zavoli i trajno voli.

Muškarac koji nežno gleda ženu proveo je srećno rano detinjstvo sa majkom koja je volela i muža i dete i bila voljena. 2. Sažaljiv pogled: Otkriva nam muškarca osećajnog i sažaljivog, koji je upravo tako, od ranog ili poznijeg detinjstva, posmatrao svoju majku.



U slučaju braka sa takvom ženom (kao što je bila njegova majka), dve su mogućnosti česte. 3. Potcenjivački pogled ili prezriv: Kada muškarac gleda na ženu potcenjivački (nekad i prezrivo), loš je to predžnak za njegov budući bračni ili vanbračni život.

On je tako naučio da gleda svaku ženu od ranog ili poznijeg detinjstva, jer je tako na njegovu majku gledao njegov otac. A zašto je tako gledao njegov otac (deda, pradeda…) na ženu? To je bio najčešće “pogled na ženu” u srpskoj patrijarhalnoj porodici kroz vekove.



4. Požudan pogled: Požudan pogled muškarca na ženu, u prvom redu je namenjen njenom osvajanju: agresivnom i seksualnom ili prvo seksualnom, pa onda i agresivnom. Moje dugogodišnje iskustvo kao psihoterapeuta sa različitim tipovima „osvajanja” žene od strane muškarca, pokazali su mi da agresivan nagon u čoveku, njegova želja za posedovanjem i moći, snažnija je od nagona za intimnošću.

Ravnodušan pogled: Ravnodušan pogled muškarca na ženu označava različit tok muškog erotsko-seksualnog života: lišenog majčinske ljubavi, izloženog uticaju loše majke, snažno pogođenog nekom neuspelom ljubavi u adolescentnom dobu. Posle ovakvih i sličnih ranih trauma u životu muškarca, njegove prirodne erotsko-seksualne potrebe može odvesti u različite oblike ponašanja.

Pokreće Blogger.