Istraživanja pokazuju: Od majke obično nasljeđujemo pamćenje a od oca gojaznost

Istraživanja pokazuju da se za neke stvari zna šta tačno nasljeđujemo od oca a šta ipak od majke.


Gotovo je nemoguće s potpunom preciznošću utvrditi od koga ste naslijedili neku osobinu, jer su mnoge osobine zapravo kombinacija različitih gena obaju roditelja. Osim toga, postoji i snažan utjecaj okoliša. Samo to što imate određenu genetsku sklonost ne znači da ćete to i naslijediti - pojašnjava Dawn Allain.

Koliko lako gubite kilograme: Postoje dvije vrste masti u vašem tijelu, tzv. dobra, ili smeđa masnoća, koja održava zdravi metabolizam i pomaže vam u održavanju zdrave težine, i 'loša', bijela masnoća, koja može uzrokovati pretilost i bolesti, ako postoji višak.



Svatko ima obje vrste masnoća, ali to koliko smeđe masti imate - a samim tim i koliko je dobar vaš metabolizam - nasljeđujete po majci, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Nature Communications. Koliko lako dobivate kilograme: Dok mama možda pomaže, vezano uz količinu smeđe masti, oca možete kriviti za onu bijelu, otkrila je ista studija.

Koliko će se masti pohraniti, posebno oko vaših organa, dijelom mogu odrediti geni koje nasljeđujete od oca, tvrde istraživači. Naravno, genetika ne određuje koliko ćete kilograma imati, na to u konačnici puno više utječe i vaš životni stil, pa je to svakako razlog da na tome dodatno radite.



Vaša sposobnost da se fokusirate: Ako vaša majka ima nižu razinu serotonina, kemijskog spoja u mozgu povezanog s raspoloženjem, vjerojatnije je da ćete razviti hiperaktivni poremećaj deficita pozornosti kasnije u životu, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu JAMA Psychiatry.

Geni koji se prenose s majke na dijete, izgleda da utječu i na proizvodnju serotonina koja utječe na vašu sposobnost fokusiranja. Još jednom: Na tome možete raditi, odnosno promijeniti naslijeđeno stanje radom na tome da povećate sposobnost fokusiranja.

Vaše pamćenje: Već je neko vrijeme poznato da obiteljska povijest Alzheimerove bolesti značajno povećava rizik za razvoj bolesti, ali nova studija, objavljena u Biological Psychiatry, otkrila je da genetski rizik prvenstveno dolazi od majke.

Alzheimerova bolest je najčešći uzrok demencije u kasnijem životu, a pogađa gotovo šest milijuna ljudi samo u Americi, tako da je važno znati koji faktori povećavaju rizik - uključujući i medicinsku povijest vaše majke - kako biste mogli početi poduzimati korake za zaštitu zdravlja mozga ranije, primijetili su istraživači.

Pokreće Blogger.