Za sve koji osjećaju da im ništa ne polazi za rukom - Prvi korak je da promjenite ciljeve

Osjećaj beskorisnosti se javlja kod čovjeka kada u više navrata sam sebe razočara i obeshrabri.


Predstave o sebi "Ništa mi ne uspijeva", "beskorisan sam", "moji pokušaji neće ništa promijeniti" se sastoje od posebnih slučajeva. Mi, kao u dječjem vrtiću "povezujemo tačke", biramo neke priče i povezujemo ih jednom linijom. Dobija se vjerovanje o sebi.

Vremenom, čovjek sve više obraća pažnju na iskustvo, koje potvrđuje to uvjerenje. I prestaje da vidi izuzetke. Dobra vijest je da možete promijeniti svoja uvjerenja o sebi na isti način. To se radi, na primjer, narativnom terapijom: zajedno sa praktičarem koji pomaže,.



Čovjek uči da vidi alternativne priče koje se vremenom sjedinjuju u novi pogled. Gdje je ranije postojala priča bespomoćnosti, može se naći druga: priča o vrijednosti i značaju, o značaju svojih dejstava, o sposobnosti uticanja na ono što se događa.

Važno je pronaći određene slučajeve u prošlosti: kada sam uspio? kada sam mogao da utičem na nešto? kada sam situaciju promijenio svojim postupcima? Takođe je važno obratiti pažnju na sadašnjost - tu će pomoći i mali postignuti ciljevi.



Na primjer, dovesti u red stvari u kuhinji ili učiniti važan poziv koji je dugo odlagan. Nema malih ciljeva - svi su važni. Da li ste uspjeli? Ostvarili? Odlično! Neophodno je zabilježiti pobjedu! Poznato je da gdje je usmjerena pažnja, tamo je i energija. Što je više pažnje usmjereno na postignuća, više ima hrane za novu priču.

Tim je veća vjerovatnoća da se ne dignu ruke. Način da se borite: postavite male realne ciljeve i obavezno zabilježite njihovo postignuće. Vodite spisak i čitajte ga najmanje dva puta mjesečno. Vremenom ćete primijetiti da su ciljevi i dostignuća postali veći. Nađite mogućnost da nagradite sebe nekom vrstom radosti za svaku ispunjenu stavku. Šta to može dati?

Mala dostignuća pomažu da se sakupe resursi za aktivnosti velikih razmjera. Povećanje samopouzdanja. Nizanje novih iskustva kao perli na koncu. Tokom vremena, ogrlica će se stvoriti od pojedinačnih detalja - nova priča o sebi: "Ja sam važan", "Moja dejstva su važna", "Mogu da utičem na svoj život".

Pokreće Blogger.