Važnost deke i bake u životu djeteta - Posebna veza koju ne bi trebali razdvajati

Pored roditelja važno je da dijete provodi vrijeme i sa drugim bliskim ljudima kako bi širilo znanje.


Osim s roditeljima, dijete kroz svoje odrastanje razvija odnose i s drugim ljudima oko sebe - malima i velikima, mlađima i starijima. Dobro je zapitati se koliko su takvi odnosi važni djetetu i na koji način ih treba njegovati. Velik dio djetetova razvoja pod utjecajem je interakcije s drugim ljudima stoga je važno da ima dovoljno kontakata i s osobama koji nisu njegovi roditelji.

I prije nego što dijete razvije sposobnost da shvati značenje ovih riječi, ono osjeti tu poruku na emocionalnoj razini, a to je povezano s kasnijom izgradnjom djetetove slike o sebi. U današnjem uobičajenom životnom ritmu nerijetko se događa da i sami roditelji ne provode velik dio dana s djetetom.



A onaj drugi dio dana koji provedu s djetetom najčešće provedu u uskom krugu obitelji. Za dijete je provođenje vremena u uskom krugu obitelji jako značajno, ali svakako je potrebno uložiti vrijeme i trud da dijete dobije mogućnost izgradnje bliskih odnosa i s drugim ljudima.

Vrlo često dijete razvije poseban odnos s bakom i djedom, s obzirom na to da su oni ti koji u nekim obiteljima čuvaju dijete dok su roditelji na poslu ili imaju neku drugu obavezu. Izgradnja kvalitetnog odnosa djeteta s bakom i djedom može voditi ka zadovoljstvu i roditelja, i djeteta, ali i bake i djeda. U takvom odnosu svatko može nešto dobiti, nešto dati i nešto novo naučiti.



Dijete kroz odnos s bakom i djedom osjeća još jedan način dobivanja potpore i brižnosti, ali i gradi prijateljski odnos uzajamnog povjerenja. Također, dijete bilo koje dobi uživa kada mu netko posveti svoje vrijeme. I to je posebna veza koju ne bi trebali razdvajati.

Istraživanja su pokazala kako djeca koja dobivaju dodatnu pažnju od strane bake i djeda s vremenom postižu bolje rezultate u školi. Ono što je važno naglasiti jest da je za dijete dobro da uz blizak odnos povjerenja i ljubavi s roditeljima, razvija i druge bliske odnose.

Pokreće Blogger.