Snježana Dakić o odgoju: "Važno je da roditelj nauči saslušati dijete"

Kda je riječ o odgajanju tinejdžera samo roditelji koji to iskuse znaju koliko je to teško i naporno.



Snežana Dakić je objavila fotografiju na kojoj pozira sa ćerkom koja drži zapušene uši, verovatno ne želeći da sluša savete majke, kao i svako dete u tim godinama. Tom prilikom voditeljka je prokomentarisala tinejdžere i probleme s kojima se susreću kako roditelji tako i sama deca.

Kada dođe vreme za škakljive teme: o telesnim promenama, zaljubljivanju, prvom poljupcu ili svađi sa drugaricom, naši tinejdžeri obično odbijajju da nas saslušaju. Prevrću očima, pokrivaju se ćebetom preko glave, napuštaju prostoriju ili naprosto zapuše uši.



To je sasvim normalna reakcija za njihov uzrast. Važno je odabrati pravi momenat za priču: kada su opušteni i dobro raspoloženi, kada niste u prepirci ili u sukobu. Najbolje je kad se oni otvore i iniciraju temu, tada su najspremniji za razgovor.

Tada ih obavezno saslušajte, bez prekidanja i kritike. A tek potom recite svoje mišljenje, napisala je Dakićeva i dodala: Iako će nam često izgledati kao da pričamo u prazno i da naši saveti i uputstva na njih ne ostavljaju nikakvog traga to ipak nije tako.



Posle određenog vremena, primetićete da su ih usvojili kao deo svog stava i ponašanja. Dakle, ne poričite njihovu reakciju otpora, ona dolazi zbog stida, ali ne odustajte od razgovora. I te kako vredi, zaključila je Snežana Dakić.

Pokreće Blogger.