Pisac koji je oduševio svijet: “Dok se čovjek ne predaje, jači je od svoje sudbine.”

Erich Maria Remarque je bio čovjek s osjetljivom i ranjivom dušom te talentom u kojeg je sumnjao.


Strastvena ljubav ga je prožimala cijeli život. Strašan rat- razbijao je volju, vjeru i sudbinu čovjeka. On je pisao o izgubljenoj generaciji kojoj nema mjesta među ljudima koji nisu iskusili strahote rata. Prikupili smo za vas najbolje citate iz knjiga “Tri ratna druga”, “Trijumfalna kapija”, “Na zapadu ništa novo” i “Iskra života”, donosi uspesnazena.com.

U svaki od ovih romana uloženo je životno iskustvo i srce ovog poznatog njemačkog pisca. “Ne! Samo ne to. Ostati prijateljima? Napraviti malu baštu na ohlađenoj lavi izumrlih osjećaja? Ne, ovo nije za mene i tebe. To se događa nakon malih intriga, a i to ispada poprilično neiskreno.



Ljubav ne prljaj prijateljstvom. Kraj je- kraj.” “Nitko ne može postati veći stranac od onog, kojeg si u prošlosti volio.” “Ljubav ne trpi objašnjenja, njoj su potrebna djela.” “Svaka ljubav želi biti vječna. U tome i jest njena vječita muka.” “Samo ako se konačno rastaneš sa čovjekom, počinješ se, zapravo, interesirati za sve što ga zanima.

To je jedan od paradoksa ljubavi.” “Samo nesretan zna što je sreća. Sretnik osjeća radost života, ne više nego maneken: on samo pokazuje tu radost, ali ona mu nije dana. Svjetlo ne svijetli kada je dan. Ono svijetli u tami.” “O sreći se može pričati 5 minuta, ne više.



Tu se nema što reći, osim toga da si sretan. A o nesreći, ljudi pričaju danima i noćima. U stvari, čovjek je sretan samo onda kada najmanje obraća pažnju na vrijeme, i kada ga ne juri strah. Ipak, ako te juri strah, možete se smijati. Što drugo da radite?”

“Sreća je najneophodnija i najskuplja stvar na svijetu.” “Dok se čovjek ne predaje, on je jači od svoje sudbine.” “Što je čovjek primitivniji, on ima više mišljenje o sebi.” “Ne postoji ništa dosadnije nego biti prisutan tome, kada čovjek demonstrira svoj um.


Pokreće Blogger.