Psiholog Stanković: "Neke majke su toksične za djecu a da tog nisu ni svjesne"

Dragana Stanković, psiholog, objašnjava kako postoje majke koje su nesvjesno toksične za djecu.


Svi roditelji greše. Normalno je da ponekad podignemo glas na decu, da ih kontrolišemo i ispitujemo o tome kako i sa kim provode vreme, naročito u periodu adolescencije. Ali kada je roditeljsko ponašanje stalno negativno i kad takav obrazac dominira, takvi roditelji oštećuju decu.

Oni greše nesvesno i nenamerno i u psihologiji je taj tip roditelja poznat kao toksični roditelj. Njihova deca imaju ozbiljnih poteškoća s razvojem u samostalne ličnosti i u odraslom dobu teško grade intimne odnose s drugima. Ne upoređujte svoju decu sa tuđom:



Toksična majka stalno nabija osećaj krivice i stida, pa da dete počinje da razmišlja o svojim greškama. Pohvale izbegava i stalno igra ulogu žrtve i podseća svoje dete na to koliko je nezahvalno za sve što je učinila za njega. – U porodicama sa više dece toksična majka obično favorizuje jedno dete koje je dobro, dok drugo stalno ponižava, vređa i čini manje vrednim.

Ukoliko se radi o detetu jedincu, upoređuje ga sa decom rodbine, prijatelja, koje će opet biti manje vredno u odnosu na ostalu decu – objašnjava Dragana Stanković, psiholog. Ne ismevajte njegova osećanja jer to itekako utiče na njega.



Majke sa izraženom potrebom za kontrolom ili osobinama narcisa često su sklone ismevanju osećanja ili razmišljanja deteta. Tako još u detinjstvu guše njihovo samopouzdanje i samopoštovanje. Kod toksičnih majki obično je jedno dete za sve krivo i često zbog toga trpi kazne.

Bez obzira na to da li je zaista uradilo nešto pogrešno ili ne. Takva deca u detinjstvu počnu da veruju da su suvišna gde god da se pojave, zbog čega se u periodu adolescencije lakše okreću psihoaktivnim supstancama, alkoholu i drugom destruktivnom ponašanju.

Pokreće Blogger.