9 znakova na osnovu kojih psiholozi procjenjuju da li će se veza raspasti

Najbolji svjetski psiholozi, stručnjaci za veze i odnose među ljudima, znaju da postoji cijeli niz znakova koji upozoravaju na ozbiljne probleme u vezi, probleme koji bi lako mogli dovesti do pucanja veze ili braka. Ovo su neki od njih:


1. Vaši konflikti uključuju kritikovanje i prezir: Umjesto govorenja: "Molim te, izvadi čisto posuđe iz mašine za suđe", to zvuči više kao: "Koji je tvoj problem? Jeli li preglup(a) da zapamtiš što sam ti rekla/rekao?"Bilo koja verzija tog "Šta je sa tobom?" u osnovi napada karakter te osobe, što, ako se redovno ponavlja, može ozbiljno narušiti odnose među ljudima.

Što se tiče prezira to može značiti da se osjećate superiorno u odnosu prema partneru. Često to zvuči ovako:" Zašto ja moram da radim sve po kući? Uopšte mi ne pomažeš" Prezir se izražava i neverbalno: kolutanje očima, podsmjehivanje ili oponašanje gestakulacije osobe koju želimo povrijediti iz ljutnje. A prezir samo vodi daljnjem konfliktu i zamjeranju.



2. Potpun nedostatak povjerenja: Nema gore izdaje nego kada vas partner prevari, bilo seksualno, emotivno ili finansijski. "To narušava povjerenje u vezi, i ponekad je ta pukotina prevelika da bi se premostila". Ako par to želi da popravi, osoba koja je izigrala povjerenje treba da bude spremna da prizna istinu partneru i da mu da malo prostora i aktivno radi na tome da se povjerenje ponovo izgradi.

3. Nema puno dodirivanja u vezi: "Dodir je najvažnija spona povezanosti i intimnosti u ljubavnim vezama", kaže Cohen. "Iako se srećni parovi u pravilu više dodiruju, istinski pokazatelj zdrave i srećne veze nije u tome koliko vas često partner (ili vi njega) dodiruje, već koliko često i kako on reaguje na vaše dodire."



4. Previše je 'drame' u vašoj vezi: Ako se par stalno svađa, naročito ako ponekad te svađe postaju nasilne – Tessina takvim parovima uvijek preporučuje barem kratkotrajni razlaz i život na dvije lokacije."Ovakvi parovi moraju da nauče da izbace dramu iz veze – ispade bijesa, vrijeđanje ili čak bacanje stvari ili fizičko nasilje – i nauče da komuniciraju na zdravi način."

5. Nema izražavanja velikih emocija: S druge strane, ni prezatvoreno ponašanje nije dobro,ako je nastupila bezvoljnost pa više niti nemate volje da se posvađate, zaplačete ili se razljutite. Ako vodite "hladan rat" – to znači da ste već toliko udaljeni jedan od drugog i toliko zatvoreni da ste na ivici raskida.

6. Neko ima 'nešto' sa strane: Ako je jedan od partnera prezapetljan u nešto drugo (bilo da se radi o romantičnoj aferi, stalnoj komunikaciji s bivšim partnerom, ili je čak preangažovan i prezaposlen na poslu, ili pak daleko previše vremena posvećuje djeci i drugim članovima porodici) i ne želi da posveti vrijeme svom partneru – onda je veza u prilično velikom problemu, ističe Tessina. Parovi moraju da pronađu vremena jedno za drugo.

7. Ako gubite interes jedno za drugo: Sjedite za večerom i uopšte ne razgovarate. Nemate nikakvih zajedničkih hobija. "Ponekad ja primjećujem osjetan manjak prisnosti, humora, aktivnog interesa, uzbuđenja ili radosti među partnerima", kaže Cohen i ističe da kada se to dogodi možda se sve čini kao da je u redu jer nema velike negativnosti ili svađe. 

8. Vidljiv je potpun manjak empatije: Veza je dosegla kritičnu tačku kada među partnerima (ili kog jednog od njih) ima jako malo, ili uopšte nema, međusobnog suosjećanja i poštovanja osjećanja druge osobe. "Tada se oni osjećaju samo, kao da ih niko ne poštuje i ne voli, jer ta druga osoba uopšte ne doživljava njihove probleme i bol".

9. Ne postoji motivacija da se stvari u vezi poprave: "Kad se ja prvi puta susretnem s nekim parom, prva stvar koju napravim jeste da ih pogledam ravno u oči i upitam: 'Želite li vi da ostanete u ovoj vezi?'", kaže Tessina. Direktno pitanje obično izvuče iz njih istinu – ponekad ljudi dođu na bračno savjetovanje kako bi prekinuli s partnerom. 

Pokreće Blogger.