Da li ste znali: Kupovne plastične flašice ne bi smjeli koristiti više puta

Sigurni smo da mnogi od nas često iskoriste više puta jednu plastočnu flašu, no to nije pametno.


Plastične flašice su nezaobilazni dodatak tokom letnjih meseci jer su najlakši način za transport vode i drugih osvežavajućih napitaka protiv vrućina. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da problem nastaje kad jednu flašicu koristimo nekoliko puta, a jednu veliku grešku sigurno svi pravite.

1. Plastična flaša je leglo bakterija: Tokom letnih vrućina bakterije se munjevito šire našom okolinom, pa posebnu pažnju treba usmeriti na pribor koji koristimo za jelo i piće. "Najopasniji" deo plastične flaše je otvor na koji prislanjamo usta.



Jer se bakterije prenose iz usne šupljine na neravne delove plastike i tamo razmnožavaju. Nakon višestrukog korišćenja plastične flaše, ista dobija sitne nabore i oštećenja koje dodatno privlače bakterije. 2. Vrućina ispušta opasne hemikalije:

Da biste sprečili širenje bakterija, plastičnu flašicu bi trebalo oprati mlakom vodom i deterdžentom. U želji da detaljno isperu bakterije mnogi posežu za vrućom vodom (ili flašu čak stavljaju u mašinu za posuđe) koja ima suprotan učinak od željenog.



Plastična flaša nije konstruisana za izlaganje visokim temperaturama jer na njima ispušta hemikalije opasne po život. 3. Najsigurnije je flašicu iskoristiti samo jednom: Plastične flašice voda i sokova koje se prodaju u prodavnicama trebalo bi da se koriste samo jedanput.

Na tržištu postoje specijalizovane flaše za višestruko korišćenje koje se proizvode na drugačiji način, ali nisu sto posto sigurne. Ako želite da izbegnete većinu bakterija, birajte flaše šireg grla za ispijanje koje se lakše čisti.

Pokreće Blogger.