5 moćnih ruskih imena za djevojčice i dječake sa predivnim značenjem

Bez obzira jeste li ljubitelj ruske kulture ili samo volite moderna, a elegantna i tradicionalna imena sa snažnim značenjem, sigurni smo da će Vas upravo ruska imena oduševiti.


Mi izdvajamo po 5 najlepših ruskih imena za devojčice i dečake, koja su vrlo popularna kod nas. Ženska imena: 1. Tatjana - ime koje znači vatrena kraljica. Skraćena verzija imena je Tanja. 2. Olga (Olja) - ime koje je među Ruse došlo u 9. veku sa švedskim Vikinzima, i to kao Helga.

U staroskandinavskom jeziku Helga znači zdrava, srećna i sveta. 3. Maša - nastalo je od imena Marija. Spominje se više značenja ovog imena, jedno od njih je gospođa, a drugo ona koju Bog ljubi. 4. Nataša - ovo ime znači rođen, dan rođenja, rođendan, ali i Božena, Božica.



Ime je u prošlosti uglavnom pripadalo deci rođenoj na Božić. 5. Irina - značenje imena potiče od grčkog Eirene, imena jedne od Hora, boginja mira. Irina znači mir i spokojstvo. Muška imena: 1. Boris - ime je zapravo skraćenica od slavenskog imena Borislav.

Prvi deo imena dolazi od glagola boriti se, a drugi je morfem - slav, čest u slovenskim imenima. 2. Vanja - izvedenica imena Ivan(a) pa ima isto značenje - Bog je milostiv. Ovo ime je uniseks, odnosno može se dati i dečaku i devojčici. 3. Igor - ime koje je nastalo od nordijskog imena Ivar, Ingwar što znači branitelj mora.



4. Aleksandar (Saša) – ime je stvoreno od glagola aléxo, što znači branim i imenice anér (u genitivu andrós) što znači čovek, junak. 5. Ivan - najtipičnije rusko ime koje je vekovima bilo popularno u svim slojevima ruskog društva, od običnih seljaka do carske porodice. Ime Ivan znači Bog je milostiv.

Pokreće Blogger.