Psihološki način kako se nositi sa kritikama: Osoba koja brzo plane nije mentalno jaka

Ako ste čovjek, to znači da vas drugi ljudi stalno procjenjuju. Taj mehanizam je zacrtan prirodom, pa čak i najnapredniji predstavnici čovječanstva ne samo da ocjenjuju, sude, izriču presude, već i bivaju kritikovani. 


Dobre riječi upućene vama je, naravno, najugodnije čuti. Pohvala nas motiviše i inspiriše, daje nam osećaj samopouzdanja. Ali kritika, naprotiv, često negativno utiče na samopoštovanje i ubija svaku želju da se bilo šta dalje radi. Međutim, svi različito reaguju na to. 

Neko se prema njoj odnosi mirno i ne pati emotivno. Drugi to vide kao prijetnju i problem. I cijelo pitanje nije šta nam se kaže, već kako reagujemo na to. Da, veoma je neprijatno čuti kritiku upućenu vama, ali nemojte se prepustiti prvoj reakciji na nju. 



Kada smo napadnuti, dovode se u pitanje naše lične i profesionalne kvalitete, osjećamo ljutnju, iritaciju, ozlojeđenost, sve to izaziva želju da se branimo ili agresivno napadamo. Ogorčenost i iritacija oduzimaju nam moć. Ove emocije nas obuzimaju i kao rezultat razmišljate o lošim stvarima. 

U mirnom stanju možemo vidjeti i shvatiti mnogo više. Stoga, ako možete probaviti prvi val negativnih emocija, vaša percepcija će se promijeniti, moći ćete vidjeti mnoge druge aspekte kritične situacije. Na primjer, shvatićete da su tužbe protiv vas neosnovane, a osoba koja vam to iznosi neraspoložena. 



Ali ponekad ima istine u kritičkoj procjeni, ako to uzmete u obzir, onda možete izbjeći neke greške u budućnosti. Evo šta možete učiniti nakon što vas neko povrijedi kritikama: Polako u mislima brojite do deset. Nekoliko puta duboko udahnite i izdahnite. 

Zapišite svoja razmišljanja i opišite sva svoja osjećanja na papiru. Na ovaj način ćete se zrelo i sabrano nositi sa negativnim emocijama što će vam pomoći da se dostojanstveno nosite sa svim kritičnim situacijama u životu. Zar to ne bi bilo sjajno?

Pokreće Blogger.