"Volim oženjenog muškarca i želim napustiti porodicu" - Sveštenik Efanov daje mudar savjet

Protojerej Andrej Efanov nudi online savjetovanje ljudima koji imaju problem ili trebaju savjet. Ovaj put se osvrnuo na pismo udate žene koja se zaljubila u oženjenog muškarca.


Pitanje čitaoca: "Dobar dan Oče. U braku sam 10 godina i imam dijete sa suprugom. Naš život je bio jako težak: njegovo dijete od druge žene, svađe, skandali, ogorčenost... Sve sam izdržala i oprostila. Ali odlazeći na posao u drugi grad, sasvim neočekivano sam srela čovjeka u kojeg sam se jako zaljubila.

I on gaji jaka osjećanja prema meni. Ali i on je oženjen i ima djecu. Pošto više nismo mladi, oboje imamo oko 40 godina, razumijemo da moramo zaboraviti na naš odnos, ali osjećaji ne prolaze, oboje jako želimo biti zajedno. Spaja nas ogromna želja.



Odlučila sam da se razvedem, jer ne gajim više ljubavna osjećanja prema mom mužu, smatram da nije u redu da ga prevarim, bez obzira na sve. A moj ljubavnik ne može da napusti svoju ženu, kaže da se osjeća odgovornim prema njoj, pogotovo što ona čini sve da mu ugodi i da ga ne izgubi. 

Oče, zašto osjećamo toliku ljubav ako ne možemo biti zajedno? Mnogo boli, voljela bih da se ništa od tog nije desilo, a sad ne znam šta da radim. Pomozi mi da nađem pravi put. Protojerej Andrej Efanov odgovara: "Znate, nije sve što doživite od Boga. 



Neke situacije dolaze kao iskušenja koja imaju namjeru da čovjeka odvedu na krivi put. Iskušenja u braku postaju od davnina i protiv njih bi se čovjek trebao znati boriti. Molitvom, trudom i analizom problema koji se stvori u braku. 

Ne gledajte sa strane, gledajte na odnos sa svojim zakonskim supružnikom i skoncentrišite se na to. Svaka izdaja je ozbiljan razlog za razvod, ali ako odlučite da ostanete u braku - onda ostajete. Muškarac koji živi u drugom gradu otvoreno kaže da ne želi da bude sa vama. 

Mislim da je u pravu jer je odabrao dužnost muža, i to je dobro. Savjetovao bih da ne razmišljate o tom čovjeku. Razmišljati o tuđem čovjeku je opšte pogrešno. Imate dosta problema u svom braku, fokusirajte se na njega.

Pokreće Blogger.