Postoje dva tipa siromaštva: Na jedno vas spremaju roditelji a na drugo vi sami sebe

Djeca ne biraju u kojoj će se porodici roditi, niti mogu izabrati profil roditelja uz koje žele da odrastu. Zbog toga mnogi od njih gube velike potencijale uz roditelje koji imaju ograničenu svijest.


Nažalost, djeca koja se rode kod psihički ograničenih roditelja imaju veće šanse da neće napredovati. Genetika u velikoj mjeri utiče na budućnost djeteta, ali nije nužno ograničavajuća. Ono što djeteta vuče u siromaštvo već od malih nogu jeste pogrešno shvatanje roditelja i pogrešno poimanje života generalno.

Kao što je objašnjeno u knjizi Siromašni otac - Bogati otac, priča dječaka objašnjava razliku odgoja dva različita tipa oca. Siromašan otac je bio onaj koji se dobro školovao da bi radio posao od 9 do 5 dok bogati otac nije poštovao mnogo obrazovanje i pravila. 



U tome je razlika što je jedan bio bogat a drugi siromašan. Kada svoj čovjek sprema dijete na školovanje samo zato da bi za 20 godina radio posao od 9 do 5 već na samom početku tom djetetu oduzima perspektivu da napravi veći uspjeh.

Sreća je roditi se u kući roditelja koji imaju široko shvatanje života. Onih koji ne misle da je nemoguće postati veliki biznismen, velika ličnost ili veliki naučnik. Kod pametnih roditelja sve je moguće. I kod takvih djeca obično i postaju veliki ljudi. 



Drugi tip siromaštva je vođen ovim prvim. U tom slučaju dijete je prihvatilo mišljenje roditelja i bori se da dobije taj posao od 9 do 5 i radi za njega do penzije. To nije nužno loša stvar, ali prihvatajući takav način života uskraćujete sebi bilo kakav drugi vid napretka. 

Tako pristajete na život u nižoj, ili maksimalno srednjoj, klasi i to vam prija. Međutim, u zrelim godinama shvatite da to i nije bio sjajan potez. Sjetićete se svojih talenata koje ste zapustili, sjetićete se hobija kojim se niste posvetili i na kraju shvatiti da ste živjeli tako siromašan život.

A mogli ste bolje. Izađite iz šablona. Razbijte u glavi sve predrasude koje su vam drugi nametnuli. Poenta života nije pronaći siguran posao, već pokušati izvući najbolje iz onoga koliko možete. I činiti ono što volite.

Pokreće Blogger.