Sveštenik o nevjerstvu: Čovjek koji prevari ženu je čovjek koji je ni ne voli

Jedna žena se obratila ruskom protojereju Andreju Efanovu i zamolila ga da joj pomogne oko ljubavnog problema u kojem se našla. 


Žena je naime saznala da je muž vara tri godine unazad. Suočila se sa svojim mužem nakon sazanja i tada joj je obećao da će se ta afera okončati. Molili su se Bogu zajedno i pričešćivali, ali ona je primjetila da se i dalje čuju i da je njihova ljubav zaista snažna.

Zamolila je protojereja za njegov savjet na šta je on odgovorio sljedećim riječima: "Znate, ljubav nisu samo osjećanja i emocije, ljubav je unutrašnje stanje čovjeka, koje proizilazi iz njegove bliskosti sa Bogom, a to stanje nije ništa drugo nego sasvim prirodno stanje u kome čovjek treba da bude. 



Ljubav u svom pravom licu nastaje kada je čovjek iznutra sjedinjen sa Bogom i boravi u zajednici sa Bogom. Ni bol, ni ljutnju, ni bilo kakvo zlo, ljubav ne može nanijeti po definiciji. Kad se osoba vjenča, brak bi trebao biti doživotni. 

Ali pošto je ljubav stanje koje je lijepo i približava čovjeka Bogu - zloba ne spava i nastoji da uništi tu ljubav i svetost. Prava ljubav je kada supružnici povećavaju ljubav između sebe. Kada žena brine o sebi i svom mužu, a muž brine o svojoj ženi i sebi. 



Kada muškarac prevari ženu kojoj se zakleo na vijernost i sa kojom je stvorio porodicu - to nije ljubav. Ako druga žena pristane da se tajno sastane sa muškarcem, kradući ga od njegove žene, to nije ono što odgovara stanju i definiciji ljubavi. 

Možda je ona zanimljiva žena, ali normalno ponašanje muškarca je isključiti svaku romansu koja ga snađe i odmah se vratiti ženi, sprječavajući razvoj odnosa. Tako bi i druga žena trebala se udaljiti od oženjenog čovjeka što je dalje moguće. Sve ostalo je, po mom mišljenju došlo od zloga. 

Mi smo ljudi i ne živimo samo od emocija: Imamo razum, čast, dostojanstvo, odgovornost, poštovanje prema sebi i prema drugim ljudima. Sve je to uključeno u pojam ljubavi. Vaš muž vas vara, spava sa drugom ženom i sa vama u isto vrijeme? 

Ne morate razmišljati o tome šta je između njih - to vas se ne tiče. Morate veoma dobro i jasno definisati svoju poziciju. I, izvinite, ako prihvatate to što se dešava - onda ne očekujte nikakvo poštovanje ni od njega, ni od bilo koga drugog. 

Prirodno bi bilo da izađete iz te situacije. Mislim da vas muž ne bi trpio da imate drugog muškarca. Ne trebaju vam izljevi bijesa, samo trebate stvarno shvatiti u kakvoj situaciji živite i ako vam ne odgovara, izađite iz nje. A onda pogledajte reakciju vašeg muža: 

Ako želi da bude s vama, neće više biti ljubavnice! Razmislite i odlučite sami. I postupite u skladu sa svojom odlukom. Uopšte vam nije važno zašto je sa tom ženom. Važno je shvatiti da je u pitanju prevara i da trebate imati reakciju na tu izdaju.

Pokreće Blogger.