Ničega previše nije dobro - Pa ni ljubavi: Da li je vaša veza proizvod prave ljubavi ili zavisnosti

Razlika između ljubavi i zavisnosti može biti toliko mala, ali ipak dovoljno jasna ljudima koji je razumiju.


Ako mislite da vam je potrebna druga osoba da biste bili srećni, varate se. Za sreću ste vi sami sebi dovoljni. Druga osoba je potrebna kako biste s njom podijelili svoju sreću a ne kako bi je osnovali. Koja je razlika između ljubavi i psihičke zavisnosti? 

Zavisnost je: "Osjećam se loše bez tebe ." A ljubav je: "Dobro mi i bez tebe, ali sa tobom je bolje." Osjetite razliku? Razvoj emocionalne zavisnosti se dešava postepeno. Vaš život je ispunjen anksioznošću, iritacijom ili bolnim fantazijama. 



Svijet je iskrivljen, a u njegovom fokusu su samo interesi voljene osobe. Ako je partner sklon manipulaciji i taktiziranju, takva veza može prerasti u katastrofu. U takvim vezama osoba koja zavisi od svog partnera u potpunosti gubi svoju ličnost.

Pored toga gubi i vrijednost u svojim očima ali i očima drugih ljudi. Osjećate se kao da ne možete živjeti bez njega/nje: Ovisnost je potreba za nekim za koga mislimo da može popuniti prazninu u našim životima. A tu prazninu obično sami stvorimo.



Kada osjetite da ste nezavisni i da se možete osloniti samo na sebe tada volite sebe i ne zavisite od drugih ljudi. Osoba sklona zavisnosti nema jasnu identifikaciju i lične granice: Umjesto "Ja znam ko sam i koliko vrijedim" ta osoba misli: "Ne znam ko sam." 

Njegova ličnost se miješa s ličnostima onih s kojima komunicira jer nema jasno definisanu svoju ličnost. Zavisne veze često su ispunjene ljubomorom. Ona proizlazi iz neizvjesnosti i ponekad dostiže dimenzije paranoje. Zavisna osoba detaljno proučava osobine svog partnera i postaje previše zainteresovana njegovom ličnošću i životom.

Pokreće Blogger.