Mnogi kompleksi potiču od roditelja: 10 pokazatelja da ste odrasli u toksičnoj porodici

Roditelji treba da uvijek bezuslovno podržavaju i vole svoju djecu. Oni treba da inspirišu i motivišu dijete da ide naprijed i ostvari svoje ciljeve. Ali nažalost, nemaju svi takve roditelje. 


Nažalost, poprilično veliki broj djece je često pod stalnom i potpunom kontrolom toksičnih roditelja koji na njih vrše pritisak, manipulišu, omalovažavaju, vrijeđaju, zahtijevaju nemoguće ili čak ignorišu i zanemaruju roditeljske obaveze. Evo 10 primjera kako da prepoznate ponašanje takvih roditelja: 

1. Roditelji (ili jedan od njih) odbijaju da poštuju djetetove granice i stalno ih krše. 2. Roditelj ismijava ili čak omalovažava dijete pričajući o temama koje su za njega bolne, na primjer, težina, izgled itd. 3. Roditelj jasno daje do znanja da je dominantan i da se djetetov glas mnogo ne pita. 



4. Roditelji razdvajaju djecu: Roditelj jedno dijete hvali i navodi ga za dobar primjer, a drugo grdi i ponižava samo da bi ga ponizio. 5. Roditelj javno kritikuje dijete. Nikada mu ne govori riječi hvale, ne ohrabruje ga i ne podržava. Stalno se žali na njega nepoznatim ljudima. 

6. Roditelj ne dozvoljava djetetu da ispolji emocije pa se zbog tog zatvara u sebe. Kada bi se dijete otvorilo roditelj bi ga ismijavao ili negirao njegova osjećanja što je veoma pogrešno. 7. Roditelji zahtjevaju da ih dijete poštuje ali ne daju nikakav primjer niti povod za to. 



Trebali bi upamtiti da djeca nisu vaše lutke i da oni funkcionišu po principu koliko im dadnete toliko dobijete zauzvrat. 8. Roditelji namjerno proglašavaju dijete propalitetom ako ne dobiju nikakve očekivane rezultate, npr u školi, u ponašanju, u kućnim poslovima. 

9. Kada dijete postigne nešto u životu, oklijeva da podijeli svoj uspjeh sa toksičnim roditeljima, plašeći se da će ga oni i dalje kritikovati i tražiti mane u tome što je postigao. 10. Zbog pogrešnog pristupa roditelja, dijete veruje da bi se mama ili tata prema njemu ponašali drugačije, sa većom toplinom i nežnošću, da je mnogo bolji, pametniji i uspešniji. 

Toksični roditelji uspješno nametnu osjećaj krivice čak i kada nema potrebe ni razloga za taj osjećaj.  Dijete toksičnih roditelja često svoje negativne emocije izbacuje na druge i ne kontroliše se u društvu.

Pokreće Blogger.