Greške su lekcije, a ne razlog da se sebe stidite: 5 stvari iz prošlosti koje bi trebali sebi oprostiti

Naš život je neprekidni niz učenja, rasta i razvoja, što znači da je sasvim dozvoljeno da griješimo, posrćemo i padamo, ali i da ustajemo i idemo naprijed. 


Nemojte biti previše strogi ili zahtjevni prema sebi. Ako se u vama nalazi zajedljivi samokritičar, onda je vrijeme da mu oduzmete pravo glasa kako vam ne bi uništio motivaciju i inspiraciju za naredne uspjehe. Kako to uraditi? Oprostite sebi sljedeće stvari:

1. Što niste izabrali najbolje za sebe: Oprostite sebi što ste mnogo puta napravili pogrešan izbor. Što ste dali prednost drugim ljudima kad ste trebali dati prednost sebi. 2. Što ste slagali: Oprostite sebi što ste morali da izgovorite određene laži kako bi sebe ili nekoga zaštitili. 



Možda ih se sada čak stidite ali to što je rečeno ne može biti poništeno i banalno je gristi se zbog toga. 3. Što ste dozvolili da vas vaša emocionalna trauma kontroliše: Oprostite sebi što se niste ponašali onako kako ste htjeli i što ste se nekad pretvarali da ste ono što niste.

Čovjek tokom čitavog života je u potrazi za svojom stvarnom ličnošću i na tom putu često iskrivi sliku samog sebe, što se svima dešava.  4. Što ste pristali na manje: Oprostite sebi što ste pristali da budete zadovoljni onim što niste zaslužili. 



Zbog potcjenjivanja sebe i tolerisanja lošeg stava. I to se mora desiti u svačijem životu. 5. Što niste znali kako da definišete svoje granice: Oprostite sebi za sve one trenutke kada ste se plašili reći „ne“; kada ste uradili nešto što zaista niste željeli uraditi; i za dopuštanje drugima da vas koriste. 

Ali sada možete i trebate uspostaviti jasne granice u odnosima s mnogim ljudima. 6. Zato što ste bili lijeni: Oprostite sebi što ste propustili prilike i obratite pažnju na ono što ste postigli. Savršeno ste sposobni da krenete dalje i postanete osoba kakva zaista želite da budete. 

7. Zbog ignorisanja vašeg unutrašnjeg glasa: Oprostite sebi što ste sve vrijeme ignorisali svoju intuiciju. Zaboravite sve što je prošlo, pokažite da ste naučili lekciju iz svojih grešaka i da ste spremni nastaviti dalje bez ustručavanja.

Pokreće Blogger.