Ne učite djecu da je plakanje loša stvar - Fraze koje ne bi trebali govoriti djetetu koje plače

Odgajanje djece umije biti zahtijevan i posvećen posao. Kada dijete odraste roditelj je svjestan da ga je baš on u velikoj mjeri takvim "napravio", mada mnogi roditelji kojima djeca ne odrastu u dobre ljude ne žele sebi pripisati zasluge za to, već radije kažu "takav se rodio". 


Da biste od djeteta napravili dobrog čovjeka trebali biste mu biti podrška prije svega. Trebali biste mu pružiti ljubav i razumijevanje, a pritom i naučiti nekoliko psiholoških trikova koji bi vam mogli pomoći da izgradite bolji odnos i od njega napravite čovjeka. 

Kada je vaše dijete isfrustrirano i uplakano izbjegavajte sljedeće fraze: "Samo ti plači, manje ćeš ići u wc". Ova fraza se možda više ne upotrebljava, ali vjerovatno mnogi milenijalci je se sjećaju. Starije generacije roditelja su je često upotrebljavali.



Ovakvim rečenicama roditelj daje djetetu do znanja da ga nije briga za njegove emocije, što dovodi do još veće frustracije i otuđenja. "Ako budeš plakao/plakala djeca će ti se smijati". Ne učite svoje dijete da su suze loše. Nema ništa loše u tome da se isplače kada mu se plače. 

Djeca su emotivna bića, pogotovo djevojčice. Pustite ih da plaču kada se osjećaju tužno i ponudite im svoj zagrljaj. "Plačeš zbog velikih gluposti." Ono što je starijem čovjeku glupost, djetetu je možda ogromna stvar. Koliko god bezazlena stvar bila razlog dječijeg plača shvatite da je to za njega bilo nešto veliko. 



Na lijep način objasnite da to nije tako bitna stvar i da će sve biti u redu. "Ako budeš plakao idemo kući." Ne učite svoje dijete da se suze trebaju kažnjavati. Ne uslovljavajte ga zbog toga kako se osjeća. Bez obzira na koliko važnom događaju se nalazite, ako vaše dijete nije raspoloženo prihvatite ga takvog.

Čak i ako čitavu zabavu pokvari svojim plakanjem i ako ga svi drugi ljudi budu gledali poprijeko, ne galamite ga zbog toga već ga odmaknite sa strane i uvjerite ga da će sve biti u redu. Vaše dijete je mnogo važnije od bilo kakvog događaja i zabave.

Pokreće Blogger.