Naš um može biti naš najbolji savjetnik, ali i najveći neprijatelj - Savjeti stručnjaka kako ga slušati

Budući da je um naš prozor u svijet, moramo voditi računa da bude čist i jasan. Ako niste u skladu sa vlastitim umom, onda nećete biti ni u skladu sa vašim životom. 


Bilo da se radi o negativnoj samokomunikaciji ili neutemeljenim sumnjama, loše stanje uma može dramatično narušiti vašu kvalitetu života. Zbog toga je toliko važno naučiti kako smiriti um. Da biste to učinili, morate učiniti sljedeće: Naučite prepoznati glas svog uma. 

Ne miješajte misli sa stvarnošću. Naučite prepoznati glas svog uma. Michael A. Singer u svojoj knjizi Soul Set Free govori o našoj sklonosti da ne vidimo razliku između sebe i svog unutrašnjeg glasa. U svakodnevnom životu slušamo ovaj glas, dopuštajući mu da ometa naš spoljašnji svijet. 



Da bi ovo bolje razumjeli, Singer u svojoj knjizi daje primjer: “Kupujete novi automobil koji je prelijep. Ali svaki put kad sjednete za volan, vaš unutrašnji kritičar mu nalazi neku manu. Upućuje vas na najmanju škripu i svaku blagu vibraciju sve dok vam se ova mašina na kraju ne postane odbojna.

Michael A. Singer to objašnjava ovako: „Ništa nije važnije za pravi razvoj od spoznaje da vi i glas vašeg uma niste ista stvar. Vi ste ti koji to čuju. Ako to ne razumijete, onda ćete sve vrijeme pokušavati shvatiti koje je od svega rečenog vaše mišljenje. 



"Da biste shvatili ovu razliku, pisac vam savjetuje da se pretvarate da je vaš unutrašnji glas druga osoba, vaš komšija ili bilo ko drugi. Kada svoj unutrašnji glas posmatrate kao neku drugu osobu, onda shvatate da je ne morate slušati i oslanjati se isključivo na te riječi. 

Ovo je sjajan način da razbijete iluziju da naš um ima moć nad nama. Nemojte brkati svoje misli sa stvarnošću. Spisateljica Brianna Vista savjetuje da napravite razliku između misli i stvarnosti. U pravilu, naše misli imaju nijansu subjektivne percepcije svijeta, pa je pogrešno uvažavati stvarnost kroz prizmu naših pogleda. 

Poznavanje ovoga i obeshrabrivanje želje da previše ozbiljno shvatate svoje misli može vam pomoći da povratite kontrolu nad svojim životom. Naš um može biti naš najbolji saveznik, ali i najveći neprijatelj. Zato morate naučiti kako se slagati s njim i kako ga slušati.

Pokreće Blogger.