Šta vjera kaže o preljubi: Prekršeno obećanje vijernosti može uticati na život preljubnika

Preljuba se smatra nečasnim djelom skoro u svakoj vjeri. Što se ljudi više udaljavaju od vjere sve se više udaljavaju i od moralnih načela koje religije propisuju. 


Pojam grijeha može se definisati kao kršenje religijskih i moralnih načela. Bez obzira kojoj religiji pripadate, kršeći moralne zakone, možete naštetiti sami sebi. Ako vas muči svijest o počinjenom grijehu polako počinjete upadati u očaj kojeg na početku možda niste ni svjesni.

U pravoslavnoj vjeri preljub je jedan od najvećih grijehova i dio je deset Božijih zapovijesti. Obično se povezuje sa izdajom i nevjerom. U stara vremena onaj ko je počinio takav grijeh bio je podvrgnut kazni, jer je takvo djelo smatrano nečistim. 



Prepuštajući se emocionalnoj privlačnosti prema suprotnom spolu dok je u braku, osoba krši bračnu vjernost i radi protiv svoje porodice. Pod preljubom se takođe podrazumijeva i požuda – Požuda osobe koja je u braku, ili požuda prema osobi koja je u braku. 

Religije smatraju da čak i sama pomisao na preljubu može biti preljuba, jer su i naše namjere ono što nas definiše. Razmjenjujući prstenje tokom vjenčanja, muž i žena zavjetuju se na svoju odanost i ljubav pred Bogom. Kada to prekrše tada su prevarili svoje svjedoke. 



Grijeh preljuba u pravoslavlju, kako kažu stari spisi, izaziva Božju osudu. Prekršeno obećanje vijernosti se u pravoslavlju smatra grijehom koji može uticati na život preljubnika. Takođe, pravoslavna vjera ne podržava razvod. Osim ako jedan od supružnika ne ode na drugi svijet. 

Pokreće Blogger.