Rođenje djeteta mijenja odnos partnera iz korjena - 6 bračnih kriza i kako ih prebroditi

Svaki bračni par doživi krizu. Čini se da ljudi žive u savršenoj harmoniji, a onda se nešto dogodi i sve krene po zlu. Zašto se ovo događa i šta se s tim može učiniti? I uopšte, kakve porodične krize postoje?


Obično se porodične krize dešavaju nakon nekog važnog događaja. Činjenica je da ponekad jednostavno ne možete bez pomoći psihologa. Ovaj članak vam može pomoći da izgradite odnose bez odlaska kod stručnjaka. Kriza u porodičnim odnosima znači da par ulazi u period kada nije moguće živjeti na stari način, ali još uvek nije moguće živjeti na novi način. 

Kriza je poput promjene i nema potrebe da se bojite promjena. Ako se pravilno izvučete iz situacije, ovo će porodicu odvesti do daljeg razvoja. Iako ima mnogo slučajeva kada se, naprotiv, veza potpuno uruši. Psiholozi identifikuju 6 vrsta porodične krize:



Međusobna zavisnost. Takva kriza može zahvatiti par u prvim godinama nakon vjenčanja ili zajedničkog života. Razmislite sami, upoznali ste se, zaljubili jedno u drugo ili ste razvili međusobnu simpatiju, imate mnogo toga zajedničkog, ali ipak ste različiti ljudi. 

Možda imate potpuno različite poglede na ponašanje, što će početi da dovodi do skandala. Kako to riješiti? Pa, lakše je to spriječiti pažljivim odabirom partnera. Ako ste se već susreli sa ovim, onda o svemu treba odlučiti samo razgovorima, kompromisima, razumijevanjem druge polovine. 



Rođenje djeteta. Vrlo česta kriza! Za mladu majku gotovo sva snaga ide bebi, ali ne ide ocu kao prije. On počinje da se drugačije ponaša, ostaje kasno na poslu, provodi vrijeme sa prijateljima. Kako to riješiti? Žene bi trebalo da pokušaju da odvoje vrijeme za muževe.

Ali i muškarce treba savjetovati da se s razumijevanjem odnose prema stanju mlade majke, jer ovo je ogroman stres - rođenje djeteta. Pomozite voljenoj, preuzmite, ako je moguće, neke brige na sebe, a onda će ona imati slobodnog vremena za vas! 

Prelazni uzrast djece. Pubertet je tako zeznuta stvar. Teško je i djetetu i roditeljima, a između supružnika počinju svađe. Tinejdžer počinje da dokazuje svima da je odrasla osoba, počinju promjene raspoloženja. Tokom ovog perioda djetetu je potrebna pažnja roditelja, a ne njihovi skandali. 

Tinejdžer će samostalno donositi važne odluke, koje su često pogrešne, otuda i svađe. Šta raditi? Pokušajte da djetetu pružite slobodu, ali u razumnim granicama, da održite kontakt i povjerenje s njim. Odlazak djece iz roditeljskog doma. 

Zamislite, dijete je uvijek bilo sa vama, a onda odjednom je vrijeme da „odlete iz gnijezda“. Nemate kome da poklonite ljubav, brigu, pažnju; mnogi parovi odjednom shvate da se nikada nisu voljeli. Jednostavno se izgube. I ovde je važno potražiti nešto zajedničko, na primjer, hobi ili nešto drugo što okuplja ljude. 

Ako se ova kriza prevlada, biće moguće pronaći duhovnu bliskost! Da bi par preživio ovu krizu, trebalo bi unaprijed da razmisli i razumije da pored roditeljstva postoje i bračne odgovornosti! Svaka kriza u porodici postaje test. Pokušajte da zadržite ljubav i povjerenje u svojoj vezi.

Pokreće Blogger.