Ako se osjećate umorno pomirišite cimet: 8 savjeta kako bi mogli podići nivo energije

U današnje vrijeme teško je ući u korak sa svim obavezama i zadržati dovoljan nivo energije kako bi se obavilo sve što smo zamislili u jednom danu. Zbog toga smo često umorni i iscrpljeni, što se odražava na naš posao ili odnose. Ako imate taj problem, donosimo genijalne savjete koji bi vam mogli pomoći.


Odspavajte 20 minuta po danu. Istraživanja su pokazala da je 20 minuta popodnevnog spavanja dovoljno da se osjećate svježije, i da budete spremni za svakodnevne obaveze. Sjednite uspravno. Istraživanja su pokazala da sjedenje uspravno može pomoći kod umora jer povećava nivo kiseonika u krvi. 

Dobro se ismijte. Smijeh ima mnoge zdravstvene prednosti, čini vas energičnijim i budnijim. Kada se smijemo udišemo vazduh bogat kisikom što stimuliše naše srce i mišiće, i povećava nivo endorfina u krvi. Zato sljedeći put kad vam padne energija, pogledajte ili pročitajte nešto smiješno i iskreno se smijte. 



Mirišite cimet. Miris cimeta ima sjajan učinak na ljudski mozak. Potiče moždanu aktivnost i bori se protiv gubitka pamćenja i nervne napetosti, zbog čega brže mislimo i produktivniji smo. Pustite svjetlost dana u prostoriju i svjež vazduh. Često nam se vrti kad se nađemo u zatamljenim mjestima. 

Tama čini da naše tijelo proizvodi manje serotonina, važnog neurotransmitera zbog kojeg se osjećamo pospanim. Razmaknite zavjese i pustite malo svjetlosti ili prošetajte vani. Udahnite svjež vazduh, uživajte u sunčevim zracima i vjerovatno ćete se osjećati srećnije i energičnije. 



Popijte čašu vode. Doktori kažu da je jedan od glavnih razloga umora dehidracija organizma. Mnogi od nas ne unose dovoljnu količinu tečnosti, i često popijemo samo čašu vode kada smo žedni. Drugi put kada se budete osjećali pospano i umorno popijte čašu vode, i vidjećete šta će se desiti. 

Pjevušite vašu omiljenu melodiju. Baš kao vježbanje, ili šetnja, pjevanje razbuđuje vaš mozak i povećava protok krvi. Ako pjevušite lijepu i laganu melodiju koja vas razveseljava, osjećaćete se poletno i inspirisano da postignete još više. 

Uostalom, pjevanje je dobar antidepresiv i skrenuće vam misli od svakodnevnih problema. Pojedite nekoliko badema. Bademi su idealni za popodnevnu užinu. Bademi sadrže riboflavin i L-karnitin, elemente koji su povezani s povećanom aktivnošću mozga.

Oni su takođe bogati magnezijem, bakrom te drugim vitaminima i mineralima koji poboljšavaju opšte zdravlje tijela i bore se protiv umora.

Pokreće Blogger.