Život piše najbolje romane: Kako je čuveni psiholog oženio ženu koja ga je najstrašnije izvrijeđala

Psiholog Ana Kirjanova se osvrnula na zanimljivu priču čuvenog psihologa Dejl Karnegija i kroz nju iznijela jednu veoma poučnu životnu lekciju. 


 Dejl Karnegi, ugledni psiholog gostovao je u jednoj radio emisiji u kojoj je pogrešno rekao datum rođenja Abrahama Linkolna. To je slušala jedna žena koja je odlučila da mu napiše ljutito pismo zbog greške koju je izgovorio. Pismo je bilo toliko otrovno i uvredljivo da se Karnegi jako iznervirao i napisao ljutit odgovor. 

Zapečatio je pismo, ali ga je zaboravio poslati. Sledećeg dana, psiholog se sjetio pisma. Ali više nije bio previše oštar. Uzeo je i ispravio neke izraze i omekšao ton, ali opet je zaboravio poslati pismo! Trećeg dana, više nije želio da piše ljutito već je radije priznao svoju grešku i izvinio se. 



"Pogriješio sam. Od sada ću biti pažljiviji. Oprostite mi, molim vas, i hvala vam!"  Takvo slatko izvinjenje smekšalo je damu. I ona je počela da se dopisuje sa psihologom. A potom su se i sreli, svidjeli jedno drugom i oženili! Tako je sposobnost odlaganja bijesa i nježnog odgovora sa izvinjenjem za napade donijela sreću jednom paru, ili ipak nije? 

O tome se malo piše ali njihov brak nije bio najsjajniji. Ona je preuzela sve njegove finansije a on se ubrzo razbolio i napustio ovaj svijet. Zato ću konstatovati nešto drugo: Budite oprezni sa ljudima koji pišu zlobna pisma ili napadaju zbog sitne greške. 



Ako je pogrešan datum rođenja predsjednika naveo damu da pošalje otrovnu poruku umjesto da samo ukaže na zabunu, ne treba očekivati ništa dobro od te dame. To više ukazuje da je osoba uobražena i agresivna. Nema smisla izvinjavati se na tuđe uvrede.

Uopšte nije potrebno komunicirati sa ljudima koji pišu otrovne poruke ili uvredljive komentare. Dobro je odgovoriti onima koji uljudno ukazuju na grešku - Hvala.

Pokreće Blogger.