Možda niste zaljubljeni - Možda ste emotivno zavisni o osobi koja manipuliše vama

Iznenadili bi se kada bi znali koliko ljudi na svijetu pomiješa ljubav sa emocionalnom zavisnošću. 


Kako nastaje emocionalna zavisnost? Takvu povezanost obično stvara manipulator. Taj manipulator može stvoriti sliku da ga volite a zapravo vas je samo dobro izmanipulisao.  Manipulatori nisu u stanju da zadovolje ni svoje potrebe, a kamoli da postanu ravnopravan partner drugoj osobi. 

Ovo su potencijalni pokazatelji da ste emocionalno zavisni o osobi koja vas je izmanipulisala: 1. Često vam govori da bolje nećete naći: Dobar manipulator odlično zna usaditi u vaš um da boljeg od njega nema, i da boljeg nećete naći. 



Ako primjetite takvo ponašanje kod njega zapitajte se kakve su mu namjere. 3. Postavlja vam ograničenja. Skoro u svakoj vašoj sferi života voli da se miješa. Vama se možda čini da vas savjetuje šta da radite ali on vam zapravo komanduje. 

Ako ste upali u ovakvu zamku vjerovatno ćete doći u fazu gdje nećete moći donijeti ni jednu odluku bez njegove pomoći i za sve ćete morati tražiti savijet i dozvolu. 4. Krivi tebe za sve probleme: Okrivljuje te da ništa ne znaš učiniti kako treba ili da si ti krivac za sve probleme.



Možda to uopšte nisi, već ti je manipulator od partnera usadio takvo mišljenje. Kada se otrgnete iz ovog oklopa shvatićete u kakvoj zabludi ste živjeli. Manipulatori za svoje probleme uvijek krive druge ljude. Morate shvatiti da ste samo vi odgovorni za sebe, ako jednom dopustite da manipuliše vama vjerovatno će to uvijek učiniti.

Pokreće Blogger.