Psiholog vjeruje da svaka veza ima 8 faza - U drugoj se najčešće dešavaju prevare

Porodični psiholog B.I. Weil smatra da se sve ljubavne veze sastoje od 8 faza kroz koje parovi prolaze. 


Faza 1. Faza euforije. Ova faza ne traje predugo, obično od tri do šest mjeseci. Dobro je što ne traje duže jer bi oba partnera jednostavno "izgorjela", jer ljudska snaga da izdrži takav priliv osjećaja nije toliko velika. Razlog osjećaja euforije je taj što naš mozak u tom periodu stimuliše oslobađanje "dobrih" hormona: vazopresina i oksitocina. 

Faza 2. Faza "ružičaste naočale". U ovoj fazi se najviše dešavaju izdaje, objašnjava psihoterapeut. To je faza gdje je prošao osjećaj euforije i jedan od partnera počinje misliti da u toj vezi nema više ljubavi i strasti, pa počinju to tražiti sa nekim drugim. 



Faza 3. Faza iritacije. Ovo je faza gdje su partneri shvatili kakvi su zaista, i ovdje se počinju više koncentrisati na međusobne razlike, jer su u prvoj fazi obraćali pažnju samo na ono što ih privlači. Najteže je u ovoj fazi približiti se partneru i održati normalnu komunikaciju bez svađe. 

Faza 4. Prelazni period. Za velike promjene potreban je prelazni period da biste mogli preći na sljedeću fazu. Kada se jedan od partnera promijeni u toku razvoja odnosa, on stvara prostor za rast veze i promjenu u smjeru u kojem želi da njegov partner.



Faza 5. Prekid. Većina parova dođe do tačke u svojoj vezi kada se moraju baviti pitanjem prekida odnosa. Jedan od njih, ili oboje, razmišljaju o prekidu ili žele pauzu. Prekid se često događa na emocionalnom nivou, čak i ako par fizički ostaje zajedno. U ovoj fazi se najbolje vidi koliko je veza jaka. 

Ako je ljubav dovoljno jaka ova faza ne traje dugo i uspješno prelaze u sljedeću fazu. Faza 6. Faza izgradnje. Ovo je druga prilika za pronalaženje prave, trajne ljubavi. Parovi koji su došli u ovu fazu još više cijene svoju vezu, jer se sjećaju da su bili na rubu prekida.

Faza 7. Faza oživljavanja romantike. U ovoj fazi partneri istinski cijene jedno drugo, povezani su na veoma dubokom nivou. Faza 8. Faza istinske i dugotrajne ljubavi. Tokom faze istinske i dugotrajne ljubavi partneri nastavljaju da rastu i razvijaju se zajedno.

Partneri su u stanju bezbolno rješavati sukobe. Partneri u ovoj fazi razvoja imaju vremena za romantiku, zabavu i zajedničke igre. Više se ne uzimaju zdravo za gotovo, već se međusobno poštuju, spremni su prihvatiti negativne osobine voljene osobe kao šansu za daljnji rast i razvoj.

Pokreće Blogger.