Kriza srednjih godina - Faza u kojoj mnogi brakovi pucaju: Kako se pravilno boriti sa tim

Ako ste u četrdesetima, postoji velika vjerovatnoća da ste već upoznati sa krizom srednjih godina. 


Tokom svog života prolazimo kroz nekoliko dobnih kriza. Prvu krizu prolazimo u pubertetu a drugu u zrelim godinama i nazivamo je kriza srednjih godina. U krizi srednjih godina se dešavaju velike promjene, od načina razmišljanja pa sve do dramatičnih promjena.

Kod nekoga je to davanje otkaza na poslu, kupovina brzog automobila ili čak promjena životnog partnera.    Kako je prepoznati - Prestaješ uživati u onome što ti je nekada prijalo; - Neke stvari koje ste prije radili odlično sada vam ne idu baš od ruke. 



- Odnosi sa mužem / ženom ili su potpuno uništeni ili prelaze u fazu neprestanih sukoba; - Otpušteni ste s posla ili ste dali otkaz. - Dobili ste osjećaj „nešto treba hitno promijeniti u životu“. U ovoj fazi muškarci često razmišljaju o promjeni svoje supruge. 

- Depresivno stanje, nedostatak snage. Javljaju se poremećaji spavanja, mijenjaju se prehrambene navike. Šta ne treba raditi: - Pravite se da se ništa posebno ne događa; - Krizu "liječiti" porocima. U ovom slučaju i sami razumijete šta će se dogoditi - problem će samo postati gori. 



Šta činiti: - Usporite, smanjite opterećenje. Ne donosite ishitrene odluke. Obavezno se odmorite. - Priznajte sebi da je ovo kriza i da morate o svakoj odluci razmisliti više puta. - Pojasnite sebi šta zaista želite. - Ako ne možete razumjeti šta tačno želite, ili ste u stanju u kojem „ne želite baš ništa“, tada vrijedi potražiti pomoć od stručnjaka.

Pokreće Blogger.