To što vas voli ne znači da vas neće napustiti: Zašto muškarci odlaze, Oscar Wilde je objasnio

Dubokoumno i tačno viđenje ljubavi i zajedničkog života britanskog velikana Oscara Wildea.


Oscar Wilde je ljubav vidio drugačijim očima nego što je mnogi vide a njegov tekst na temu ljubavi je inspirisao mnoge ljude: „Nije istina da vas neće napustiti neko ko vas voli! Nije istina! Vjeruj mi! To je moguće! Učiniće to, prije ili kasnije shvativši da mu njegov odnos s vama ne donosi radost i sreću.

Dok vam daje sve, čini sve za vas i žrtvuje mnogo da bi vam bio blizak, shvatiće da ne prima ništa zauzvrat. Ne pružate mu ništa osim što ga iznova razočaravate. Kad vas je podigao na tron, niste mu dali ruku i niste ga zasluženo podigli na ovaj tron pored vas... Ali zahvaljujući njemu sada stojite na ovom tronu... Zna da mu ne morate ništa zauzvrat dati, da ga ne morate podizati na vlastiti nivo koji je on stvorio, da ne morate rizikovati ništa za njega i žrtvovati ni najmanje, stoga za njega takve veze postaju nepodnošljive... 

Ostaviće vas onda, kad shvati da vam znači manje nego vi njemu... Ništa vam neće reći, neće vam ništa zamjeriti, nećete ni posumnjati u to... A onda, željeti ili čak tražiti uzajamnost, ljubav ili razumijevanje je glupo i to je apsurdno... Otići će tiho, šutke i, što je najstrašnije - iznenada... A što je još strašnije je činjenica da se takvi ljudi nikad ne vraćaju." - Predivan tekst koji je mnogima otvorio oči. Pouka teksta jeste da uvijek cijenite partnera koji vam daje ljubav i da je uvijek uzvratite istom mjerom.

Pokreće Blogger.