Psiholog o bračnim preljubama: Kao što vara ženu sa ljubavnicom, tako vara i ljubavnicu

Žena je istinski sretna kada živi radostan, ispunjen i ravnopravan odnos s muškarcem kojeg voli i koji joj uzvraća istom mjerom. Ljubav prema oženjenoj osobi uvijek je bila sramotna za društvo.


Društvo je osuđivalo takve žene i nazivalo ih pogrdnim imenima. Tako smo odgojeni. Ako ste se zaljubili u oženjenu osobu, vi ste nemoralna žena, razaračica brakova i slično... Da bi ste u potpunosti bili svjesni onoga kroz šta prolazite postavite sebi 4 pitanja:

Zašto sam se našla u ovoj situaciji? Znate da je biti ljubavnik loše, ali svaki dan se sve više povezujete sa oženjenim muškarcem. Šta te tu pokreće? Jeste li spremni "boriti se za to" i graditi zajedničku budućnost ili želite živjeti samo u trenutku? Odgovorite na ovo pitanje iskreno. 



Šta imam u ovoj vezi i šta dajem svom partneru? Da li je u pitanju sudbinska ljubav koja vam je možda promakla ili samo još jedan hir? Zabranjeno voće koje ne možete imati pa ga tako žarko želite? Jesam li svjesno odabrala ovu vrstu odnosa? Ili ste u nju ušli zbog osjećaja usamljenosti, tuge? 

Može li me veza sa oženjenim muškarcem usrećiti u budućnosti? Biti ljubavnica je neprestana borba za ljubav. Svjesni ste da voljeni muškarac ima ženu, da je veza u početku osuđena na propast. S psihološkog gledišta, žene koje s vremena na vrijeme odaberu vezu sa oženjenim muškarcem imaju psihičke probleme. 



Jer stupiti u vezu s vjenčanim partnerom znači priznati svoju „drugu ulogu“, biti u nečijoj sijenci, biti rezervna opcija. Ovisno o vezi s oženjenim muškarcem, počnete da opravdavate, tražite rješenje za svoju nemoralnu vezu, vjerujete da će zbog vas napustiti porodicu. Jedina strana koja tu pati ste vi, a ne on? 

Hoće li jaka žena, koja cijeni sebe pristati na sporednu ulogu, biti spremna sakriti se i ne pojavljivati se u onim trenucima kada je njen oženjeni partner sa suprugom? Neće nikada. Veza sa oženjenim muškarcem: komentar psihologa: 

Počevši izlaziti sa oženjenim muškarcem, u početku osjećate lakoću, osjećate potrebnu pažnju i prepustite se činjenici da vas više voli od svoje žene, zabavlja se s vama i vara nju, a ne vas. Ali vrijeme prolazi i postaje vam teže podijeliti ga sa zakonskom suprugom od koje iz nekog razloga još uvijek neće otići. 

Tada zaljubljenost riskira da preraste u ovisnost, koju predvode ljubomora, sebičnost, želja da dobijete ono što želite, želja da dokažete da ste bolji od njegove supruge. Neizbježno ćete se naći u scenariju napuštanja sebe, a sva interesovanja ćete prebaciti samo na svog partnera, tražeći sastanke s njim na bilo koji način. Mentalni problemi koji se kasnije javljaju zbog veze sa oženjenim muškarcem su: smanjenje samopoštovanja, distanca od prijatelja, jaka ljubomora, gubitak interesa za život, unutrašnje uništavanje ličnosti i slično.

Pokreće Blogger.