Pređemo pola svijeta i shvatimo da je sreća tamo gdje smo počeli: 5 životnih lekcija Paula Koelja

Čitanje je vještina koja nam omogućava da uronimo u unutrašnji svijet nekih od najvećih svjetskih mislilaca. Jedna od takvih osoba je Paulo Coelho, a njegov roman Alhemičar izvrstan je primjer knjige koja ostavlja poseban trag na živote čitatelja. 


Ovo su neke od lekcija koje nas uči ovo remek djelo: 1. Svi smo mi alhemičari i svi imamo moć da izgradimo svoj život kako želimo. Alhemija znači transformacija ili stvaranje nečega. Zapravo, kreirati vlastiti život od nule, zasnovan na vašem snu, nije ništa drugo nego magija. 

Ko je od nas to uspio? Samo nekolicina ljudi. Ali svako od nas ima priliku ostvariti svoj san. Glavno je ne gubiti vrijeme i praviti pametne poteze. 2. Na putu do uspjeha i sreće često shvatimo da je sve što smo željeli i trebali upravo tamo gdje smo započeli putovanje.



Pokušavamo pronaći nešto što će nas usrećiti negdje u vanjskom svijetu. No, vrijedi li trošiti energiju ako je sve što nam je potrebno već prisutno u nama? Često to ne razumijemo i pokušavamo sreću pronaći u novcu, slavi, moći. Ironija je u tome što ako nastojite poboljšati svoj život, ne shvatate glavno - tada ste već uspješna osoba. 

Prije nego započnete potragu za srećom, ne zaboravite da već imate sve mogućnosti za uspjeh. Sposobnost učenja različitih vještina i znanja pomaže vam da razvijete ustrajnost i istovremeno razvijete fleksibilnost u razmišljanju. 3. Vaša misija je temelj vašeg života.



Svi ljudi moraju razumjeti svoju misiju. Tako definišete svoj cilj prema kojem se krećete.  Uz to, steknete vedrinu i izgledi za vašu budućnost postaju jasniji. Odnosi s članovima porodice, prijateljima i partnerom postaju mnogo bolji kad shvatite da je vaš život posvećen postizanju stvarnog cilja.

4. Putovanje je važnije od odredišta. To znači da uvijek morate živjeti ovdje i sada. Ako se ne osjećamo zadovoljni životom ovdje i sada, onda lažemo sebe. Vraćamo sreću u vrijeme koje možda nikada neće doći. To je sjajan razlog da svoj veliki san podijelite na nekoliko manjih ciljeva i radite na njima svaki dan. 

5. Prije nego što ostvarite veliki uspjeh, doživjećete hiljade neuspjeha. Prije nego što se vaš život okrene u pravom smjeru, predodređeni ste da doživite mnoge neuspjehe i razne neprijatne situacije. I trebali biste reći "hvala" sudbini za ove testove. Zamislite da su to vrata koja vode do onoga što želite. 

Jednostavno prođete kroz njih i nađete se na drugoj strani - tamo gdje ćete pronaći svoj cilj. Bez ovih neuspjeha nećete znati uspjeh. Stoga, pokušajte promijeniti svoj stav prema njima i s radošću prihvatite sve što život donosi, i dobre i loše stvari.

Pokreće Blogger.