Bolje da ljulja nego da žulja, da li je tačno? Muškarci izglasali da li više vole debeljuce ili mršavice

Američki psiholog Vil Lasek se pozabavio temom da li muškarci više vole mršave ili punije žene. U svom istraživanju ispitivao je muškarce ali i žene šta one smatraju šta muškarce privlači. 


Nažalost, čini se da mnoge žene vjeruju da muškarce izuzetno privlačne mršave žene poput modela. U studijama koje smo sproveli, velika većina žena misli da je muškarcima salo na ženi odbojno. Kad smo pitali žene da opišu figuru koja će muškarcima biti najatraktivnija, žene dosljedno biraju mršaviju figuru nego što muškarci zapravo vole. 

Proporcije za koje žene misle da privlače muškarce idu u krajnost. Ali muškarci su na ova pitanja odgovarali drugačije. Kada je njima dato da procjene idealnu figuru žene oni su više birali, prihvatljiviju srednju težinu nego što su birali mršavice. Ovo pogrešno shvatanje muške želje može potaknuti neke žene da pogrešno pomisle da bi bile privlačnije muškarcima mršavije. Često nas pitaju zašto onda muškarci super-mršave modele smatraju toliko privlačnima? Odgovor je: pa i ne smatraju.

Mnogim muškarcima se vrlo mršave žene ne čine privlačnima. Koliko često vidite momka kako razgledava posljednje izdanje Mademoiselle ili Voguea? Ultra tanki modeli čije fotografije krase ove časopise i koji se razmeću najnovijim pariškim dizajnom na pistama prilično se razlikuju od žena koje muškarci rado gledaju u drugim novinama poput Playboy-a. Mnogi muškarci su izjavili da uopšte ne vide ništa loše u tome kad žena ima salo. Naravno ovdje se ne priča o prekomjernim težinama, ali koja kila viška ne bi trebala smetati vašem muškarcu. Dakle ne morate se izgladnjivati da bi muškarcima bili privlačniji.

Pokreće Blogger.