Moja dijagnoza mi je pokazala koliko je život zapravo vrijedan - Učite na mojim greškama

Čovjek tek kad se razboli shvati koliko je bio nezahvalan prema životu koji živi i prema cijelom svijetu.


Ne dozvolite sebi da vas dijagnoza nauči koliko je život zapravo vrijedan, a vjerujem da život to radi onima koji se ponašaju nezahvalno i bahato prema njemu - dijagnozom ih uči pameti. Upravo sam takva i ja bila. Sve mi je smetalo, u svemu sam nalazila manu i uvijek sam psovala život što nemam ovo ili ono. 

Takva bahatost prema životu vodi u propast. Tog dana kada sam dobila dijagnozu moj život se promjenio iz korjena. Ne biste vjerovali kako se čovjekov život preokrene za 360 stepeni u samo 5 minuta, nekada i kraće. Moja dijagnoza nije bitna, bitna je ta promjena koja mi se desila. 



Voljela bih da mogu ljudima otvoriti oči, da iz mog primjer vide kako se živi na pogrešan način, i ako moje riječi dopru do bar jednog razuma biću presretna. Znam koliko je teško sagledati stvari iz drugog ugla ali vrijeme da svi otvorimo oči i vidimo pravu stranu života. 

U jednom danu se osjećate sasvim odlično a već sutra se borite za dah – to je život. Biti svjestan toga ujedno je i dar i kazna. Dar je jer ćete život cjeniti mnogo više a kazna jer ćete biti svjesni prolaznosti vremena i života. Bilo kako bilo to nas tjera da više cijenimo sve što imamo. 



Kada shvatimo prolaznost života više cijenimo svaki dan a manje se fokusiramo na ono što nemamo. Živjela sam takav život da mi je uvijek trebalo više... više novca, više garderobe, više šminke... A sada kada znam da ću čitav život provesti u borbi za svoj život sada mi ništa od toga ne treba, štaviše – materijalne stvari me uopšte ne zanimaju. 

Novac sam trošila na razne gluposti i uvijek mi ga je bilo malo, a sada ne želim da ga trošim na bilo šta jer mi ništa ne treba u ovoj mojoj borbi. Sada uživam u malim stvarima i svaki trenutak gledam kao poklon. Sada uopšte ne brinem za svoju budućnost kao što sam uvijek brinula. 

Prepustila sam se trenutku i cijenim svaki, a budućnost neka donese ono što treba. Bilo kako bilo, prihvatila sam sve što mi je život donio i ni jednog trenutka se nisam zapitala „Zašto baš ja?“. Život je takav kakav jeste i niko nije pošteđen ni u čemu.

Svi mi imamo svoj rok trajanja i što prije to shvatite živjećete puno bolje. I naravno, ako ste zdravi shvatite da ste najbogatiji čovjek na svijetu. Cijenite to svake sekunde svog života!

Pokreće Blogger.