Postoji neraskidiva nit koja spaja majku i sina: Mali vodič za majke dječaka

Kažu da između majke i sina postoji neraskidiva nit koja ih spaja. Dječaci ne rastu sami,oni su možda krhkiji nego što izgleda. Zato treba slijediti određeni roditeljski program kojeg su osmislili psiholozi.


Ako je dječak stalno u vašoj pažnji, vjerovatno primijetite kako odrasta iz dana u dan, kako se njegovo raspoloženje i energija mijenjaju u različitim periodima njegovog života. Izazov je razumjeti šta je djetetu potrebno i kada. Srećom dječaci danas odrastaju u mnogo opuštenijoj atmosferi.

Tri stadija adolescencije su univerzalna i bezvremenska, i oni glase ovako: 1. Prva faza obuhvata razdoblje od rođenja do šest godina - dob u kojoj je dječak najviše povezan sa majkom. Ovo je samo "njen" dječak, iako otac igra vrlo veliku ulogu u djetetovom životu.



Cilj odgoja u ovom periodu je prenijeti dječaku veliku ljubav i osjećaj sigurnosti, spremiti ga za život, za veliko i uzbudljivo putovanje. Tokom ovog životnog perioda potrebno je da beba osjeti povezanost sa bar jednom osobom a majka je idealna za to.

Posjedujući poseban entuzijazam i visoku motivaciju, majka je prirodno obdarena nježnošću. To je osoba koja je spremna u potpunosti zadovoljiti potrebe bebe. Njeni vlastiti hormoni (posebno prolaktin koji se proizvodi tokom dojenja) čine da žena želi biti sa svojom bebom i usmjeriti svu svoju pažnju na njega.



2. Druga faza traje od šest do četrnaest godina - starosni period tokom kojeg dječak, slijedeći svoje unutrašnje osjećaje, želi naučiti biti muškarac i sve više posmatra svog oca, njegove interese i postupke. U pravilu, majke su djetetu najbliže osobe, ali ni uloga oca se ne treba potcijeniti.

Najvažnije za dijete u ovom periodu života je da bude u centru pažnje i da osjeti prisutnost dva roditelja u blizini. Tako on razvija osjećaj sigurnosti, primarne komunikacijske vještine i žudnju za znanjem i interakcijom s drugima. Međutim, ovaj period prebrzo prolazi. Zato iskoristite trenutak i uživajte u svojoj bebi!

Pokreće Blogger.